België dient vaccins Johnson & Johnson voorlopig niet toe, op vraag van producent

België dient vaccins Johnson & Johnson voorlopig niet toe, op vraag van producent

De vaccins blijven ook in België voorlopig op het schap. Foto: REUTERS

België gaat de al geleverde vaccins van farmabedrijf Johnson & Johnson voorlopig niet toedienen. Ons land geeft daarmee gehoor aan de vraag van de producent zelf, nadat in de Verenigde Staten verdachte bijwerkingen waren opgedoken. Ons land doet dat om de juridische consequenties te voorkomen.

Eerder had het Europees Geneesmiddelenagentschap geadviseerd om de vaccins toch toe te dienen. “Terwijl het onderzoek loopt, blijft EMA bij de visie dat de voordelen van het vaccin in het voorkomen van Covid-19 zwaarder doorwegen van het risico op bijwerkingen”, klonk het.

Maar de Taskforce Vaccinatie adviseerde de Belgische regeringen om toch te stoppen. En dat omdat Johnson & Johnson zelf vroeg om de al geleverde vaccins voorlopig niet toe te dienen. “Deze beslissing en mededeling van J&J zelf heeft mogelijke juridische consequenties”, klinkt het.

Het gaat om 36.000 dosissen die normaal vanaf vrijdag toegediend zouden worden. Maar na zes gevallen van bloedklonters bij jonge vrouwen in Amerika, werd daar de vaccinatiecampagne op pauze gezet.

Begin volgende week volgt een herevaluatie. Tegen dan wordt extra informatie verwacht van de bevoegde instanties en comités in zowel de Verenigde Staten als in Europa.

Ook Nederland, Zweden en Denemarken drukten al de pauzeknop in, Frankrijk besliste dan weer om het J&J-vaccin voorlopig niet toe te dienen aan 55-plussers, net zoals het geval is voor AstraZeneca. Omdat het om gelijkaardige vaccins gaat en ook de gemelde bijwerkingen gelijkaardig zijn, gaan de autoriteiten ervan uit dat de risico’s dezelfde zijn.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN