UCI trekt zijn staart in en past controversiële regels rond bidons weggooien in de koers aan

UCI trekt zijn staart in en past controversiële regels rond bidons weggooien in de koers aan

De uitsluiting van Michael Schär voor het weggooien van een bidon buiten een afvalzone in de Ronde van Vlaanderen deed heel wat stof opwaaien in wielerland. De Internationale Wielerunie UCI heeft die regels nu aangepast.

LEES OOK. Michael Schär, antiheld van de Ronde, is blij met vele steunbetuigingen na uitsluiting: “We hebben een gevoelige snaar geraakt”

De Zwitser van AG2R - Citroën had net pech gekend toen hij een van zijn bidons naar een groep toeschouwers gooide tijdens de Ronde. Meteen besefte hij zijn fout want dat gebeurde niet volgens de regels van de UCI, die afgebakende afvalzones had gecreëerd dit seizoen. Schär werd prompt uit koers gehaald, wat tot een storm van kritiek leidde.

De UCI heeft daar blijkbaar naar geluisterd en de afvalregels in de koers minder streng gemaakt.

Renners worden bij eendagswedstrijden voortaan pas bij een tweede overtreding uit koers genomen, bij een eerste inbreuk krijgt de schuldige een boete (100 tot 500 Zwitserse frank) en een aftrek van UCI-punten (5 tot 25). In een rittenkoers volgt een uitsluiting zelfs pas na een derde overtreding. Een tweede keer een bidon (of iets anders) weggooien buiten een afvalzone zal resulteren in een tijdstraf van één minuut.

Kort samengevat: bidons weggooien mag nog steeds niet, maar het zal geen nieuwe zaak-Michael Schär opleveren.

Corrigeer

MEER NIEUWS