Atletiektopper, eeuwige pendelaar en alleskunner op de fiets: de duizendpoot in Tom Pidcock

Atletiektopper, eeuwige pendelaar en alleskunner op de fiets: de duizendpoot in Tom Pidcock

Foto: BELGAIMAGE

Tom Pidcock heeft zijn eerste grote eendagskoers gewonnen. De Britse veldrijder zette zich zo definitief op kaart als wegrenner, en heeft ook ambities in het mountainbiken. Een echte duizendpoot dus.

LEES OOK (+). Nieuwe wereldster Tom Pidcock veegt in powersprint de vloer aan met Van Aert: “En de Ardennen liggen me nog beter”

Begin februari postte Pidcock op Strava een looptochtje van 5 kilometer in 13’25”, slechts vijf seconden boven het Brits record. Maar al snel bleken na analyse van zijn Strava-file een aantal opnamefoutjes in de meetapparatuur. Zijn echte tijd zou eerder tegen de 16 minuten hebben gezeten.

Pidcock werd in oktober vorig jaar wereldkampioen in het e-mountainbike, waarin renners een fiets met een motortje van maximaal 250 watt gebruiken. In het Oostenrijkse Leogang finishte Pidcock als een onherkenbaar moddermannetje. Sven Nys maakte in die e-race een tijdelijke comeback, maar eindigde pas als 19de. Maar de Brit kan het ook zonder extra aandrijving, getuige zijn wereldtitel bij de belofte op de ‘gewone’ mountainbike.

Atletiektopper, eeuwige pendelaar en alleskunner op de fiets: de duizendpoot in Tom Pidcock
Foto: BELGA

Voor neoprof Pidcock was het uiteraard zijn eerste deelname aan de Brabantse Pijl. Parcourskennis was geen probleem. Op 24 maart – twee dagen voor de E3 Harelbeke – verkende hij met ploegmaat Laurens De Plus de omloop. Een dubbele verkenning: 94 kilometer in de voormiddag en nog eens 44 kilometer in de namiddag.

Pidcock, geboren in Leeds, lijkt wel een eeuwige pendelaar. In de winter verblijft hij in de B&B Breakaway van ploegleider Kurt Bogaerts in Buggenhout en als prof woont hij in Andorra. Daar trainde hij de afgelopen week bij min zes graden. “Hij woont op 1.800 meter hoogte. ‘s Morgens kan het ijskoud zijn. Maar eenmaal vertrokken, went dat, hè”, zegt Bogaerts.

Pidcock is niet alleen van plan om ‘s winters maar ook ‘s zomers Van der Poel het vuur aan de schenen te leggen. “Na volgende week begin ik aan drie maanden mountainbiken richting de Olympische Spelen. Ik wil mijn startpositie in Tokio nog verbeteren. Vorige week laste ik al af en toe een mountainbiketraining in.”

LEES OOK (+). “Tom Pidcock is the next big thing. Hij zal het Van Aert nog heel vaak bijzonder moeilijk maken”

Corrigeer

MEER NIEUWS