Niet voor doetjes: WK wielrennen in Leuven telt maar liefst 50 (!) hellingen

Niet voor doetjes: WK wielrennen in Leuven telt maar liefst 50 (!) hellingen

Moskesstraat in Overijse Foto: Guy Puttemans

Het mannenpeloton doet op het WK in Leuven (26 september) niet minder dan vijftig hellingen aan. Dat maakte de organisatie bekend tijdens de Brabantse Pijl, waarvan het parcours deels overlapte met dat van het WK.

Op twee lokale circuits in Leuven en Overijse moeten de renners over de Wijnpers (8x), de Sint-Antoniusberg (8x), Keizersberg (7x), Decouxlaan (7x), Smeysberg (4x), Moskesstraat (2x), Taymanstraat (x2), Bekestraat (2x) en Veeweidestraat (2x). De organisatie rekent ook de licht oplopende aankomst mee als helling, waar het peloton ook acht keer over rijdt.

Veel van de hellingen zijn bijzonder kort. De Sint-Antoniusberg is amper 230 meter lang. Voor 268 kilometer zijn er ook maar 2.562 hoogtemeters. Het is vooral de opeenvolging van hellingen die de race selectief moet maken.

De dames elite komen uit op 23 hellingen. Zij doen de zogenaamde ‘Flandrien-lus’ rond Overijse en Tervuren maar één keer, de mannen twee keer. Het parcours bij de dames is 157.7 kilometer lang met in totaal 1047 hoogtemeters.

Corrigeer

MEER NIEUWS