VS leggen Rusland zware sancties op voor lange lijst “daden van agressie”, Kremlin waarschuwt: “Daar hangt een prijskaartje aan vast”

VS leggen Rusland zware sancties op voor lange lijst “daden van agressie”, Kremlin waarschuwt: “Daar hangt een prijskaartje aan vast”

De Russische ambassade in Washington D.C. Foto: AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een aantal strenge sancties aangekondigd tegen Rusland, als vergelding voor wat het zelf omschrijft als een reeks “verderfelijke” daden van agressie door dat land. Moskou ontkent echter alle betrokkenheid en belooft tegenmaatregelen. “Dergelijk agressief gedrag zal een krachtig antwoord krijgen”, klinkt het in het Kremlin.

De lijst van beschuldigingen die de regering-Biden donderdag opsomde, is niet min: inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in november. Het hacken van belangrijke Amerikaanse bedrijven. Het uitschrijven van premies voor de dood van Amerikaanse soldaten in Afghanistan. Desinformatiecampagnes en schadelijke activiteiten op het internet. De vergiftiging van oppositieleider Aleksej Navalny. En de bezetting van de Krim in Oekraïne.

Daarom leggen de VS hun eeuwige rivaal nu strenge sancties op: zo worden tientallen Russische bedrijven en individuen die verdacht worden van betrokkenheid bij die “daden van agressie” op een zwarte lijst gezet, mogen Amerikaanse banken geen Russische overheidsschuld meer financieren, kan Biden voortaan eender welke sector van de Russische economie bestraffen, en worden tien Russische diplomaten het land uitgezet.

Grootste daad van cyberspionage ooit

De VS benoemden ook voor het eerst formeel de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR als de kwade genius achter het hacken van SolarWinds. De cyberaanval op dat bedrijf wordt door experts – gezien de gevoeligheid van de gelekte informatie – beschouwd als één van de zwaarwichtigste incidenten van cyberspionage ooit. Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van Biden, beschrijft de sancties dan ook als “evenredige maatregelen om de Amerikaanse belangen te verdedigen”.

De NAVO schaarde zich al achter de sancties. “Rusland blijft destabiliseren”, klinkt het daar. “Het treedt de soevereiniteit van Oekraïne en Georgië met de voeten en schendt hun territorium. Het land blijft ook verschillende internationale verplichtingen en afspraken naast zich neerleggen.”

Rusland waarschuwt

Rusland ontkent echter alle beschuldigingen, en belooft dan ook tegenmaatregelen. “De Verenigde Staten zijn niet bereid om de realiteit van een bipolaire wereld te accepteren, zonder Amerikaanse hegemonie”, aldus een woordvoerder. “Dergelijk agressief gedrag zal een krachtig antwoord krijgen. Washington moet begrijpen dat er een prijskaartje hangt aan verslechterde relaties tussen beide landen.” De Amerikaanse ambassadeur in Moskou werd alvast uitgenodigd bij de Russische minister van Buitenlandse Zaken. “En dat belooft een moeilijk gesprek te worden”, dixit het Kremlin.

Corrigeer

MEER NIEUWS