Situatie in Kempense ziekenhuizen “uiterst penibel”

Situatie in Kempense ziekenhuizen “uiterst penibel”

De intensieve afdelingen in het Heilig Hartziekenhuis in Mol (zie foto) en in Ziekenhuis Geel liggen - op enkele reservebedden na - volledig vol. Foto: BERT DE DEKEN

Beerse / Turnhout / Geel / Herentals / Mol / Arendonk / Ravels -

Ziekenhuisnetwerk Kempen omschrijft de situatie op de corona-afdelingen als “uiterst penibel”. In Mol worden patiënten voor intensieve doorverwezen naar andere ziekenhuizen. In de helft van de Kempense gemeenten stijgt het aantal nieuwe besmettingen.

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen op weekbasis bereikte donderdag met 108 positieve testen per dag in de Kempen zijn laagste peil van de voorgaande drie weken. Toch is de situatie niet van die aard dat er al gejuicht kan worden.

Meer besmettingen in helft gemeenten

De voorbije week bleef de aangroei op hetzelfde niveau kabbelen, terwijl ook nog altijd de helft van de Kempense gemeentes in de laatste zeven dagen méér besmettingen optekende dan in de voorgaande week. Vooral Turnhout zag de teller de laatste zeven dagen weer flink aantikken, met 125 besmettingen telt de grootste stad in de regio er dubbel zoveel als de 63 van de tweede grootste, Geel. Beerse (+44), Arendonk (+40), Ravels (+39) en Hoogstraten (+38) volgen op een afstandje.

Bovendien volgen de Kempen ook de nationale trend dat het aantal afgenomen testen tijdens de paasvakantie opmerkelijk – tot zelfs de helft – lager ligt dan in de weken voordien. Dat het besmettingscijfer desondanks op gelijke hoogte blijft hangen, is eerder verontrustend te noemen.

Intensieve in Mol vol

Want ook de situatie in de ziekenhuizen in Herentals, Mol en Turnhout is zonder meer negatief. Het overkoepelende Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) spreekt zelfs over “uiterst penibel”.

De intensieve afdeling in het Heilig Hartziekenhuis in Mol ligt, op enkele reservebedden na, volledig vol. “Dat betekent dat nieuwe patiënten (al dan niet met corona, red.) in Mol binnen het Ziekenhuisnetwerk Kempen worden doorverwezen en dat er mogelijk zelfs buiten de regio moet worden doorverwezen. Uiteraard is ook de capaciteit in andere regio’s niet onbeperkt”, klinkt het bij ZNK.

De situatie in Ziekenhuis Geel is onder controle, zodat er momenteel (nog) niet moet worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio