Minister Verlinden roept gemeenten op om maatregelen te respecteren: “Enkel zo beperken we verspreiding van het virus”

Minister Verlinden roept gemeenten op om maatregelen te respecteren: “Enkel zo beperken we verspreiding van het virus”

Foto: BART DEWAELE

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft donderdag op Twitter opgeroepen om de maatregelen van het Overlegcomité van woensdag te respecteren. Ze richt zich daarbij met name tot de gemeenten.

De beslissing van het Overlegcomité om de heropening van de cafés en restaurants van 1 naar 8 mei te verschuiven en in een eerste tijd te beperken tot de terrassen, zorgde voor veel wrevel bij de horeca. Enkele burgemeesters lieten verstaan dat ze niet de middelen hebben om deze maatregelen te controleren, en dat ze niet zouden verhinderen dat bepaalde uitbaters hun zaak zouden openen.

“Met de maatregelen van gisteren hebben we een evenwicht gezocht. Vanaf 8 mei kan er stilaan meer, zeker buiten. We roepen iedereen met verantwoordelijkheid, de lokale besturen inbegrepen, op om de maatregelen te respecteren. Enkel zo beperken we de verspreiding van het virus”, tweette de minister.

Intussen roept haar Waalse collega van Binnenlandse Zaken, Christophe Collignon, de burgemeesters op om overleg op te starten met de horeca-uitbaters op hun grondgebied om de opening van terrassen op 8 mei in de beste omstandigheden te laten verlopen.

Reizen

Bij VRT NWS gaf Verlinden donderdagavond nog duiding bij de regels rond reizen. Vanaf maandag gelden opnieuw de regels die van kracht waren voor het strikte reisverbod inging, zei ze. Ook zal worden gecontroleerd of die regels rond testing en quarantaine zullen worden nageleefd.

“We hebben hard gewerkt samen met de deelstaten zodat er een goede uitwisseling is van informatie”, aldus Verlinden. Naast de contacttracingcenters zal de informatie ook gedeeld worden met burgemeesters en de lokale politie, “zodat zij steekproefgewijs kunnen nagaan of mensen getest werden of in quarantaine gingen”.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN