Pintje op 8 mei in Lochristi? Van ‘pure Kafka’ tot ‘we overkappen alles’

Pintje op 8 mei in Lochristi? Van ‘pure Kafka’ tot ‘we overkappen alles’

Foto: ghl

Lochristi -

De magie van 1 mei, de initiële dag van de heropstart van de horeca, is ondertussen weggedeemsterd en op alle scheurkalenders staat nu 8 mei aangekruist. Tussen hoop en vrees, want niets is zeker. Zal de situatie in de ziekenhuizen duurzaam verbeterd zijn tegen dan? Daalt het cijfer op intensieve onder de 500? Maar in het beste geval is de vraag die u het meest bezighoudt: ga ik op 8 mei in Lochristi een pintje kunnen drinken in openlucht? Wij gaven nog geen tournee, maar deden er wel al één langs de al veel te lang op de proef gestelde Lootse restaurants, brasserieën en cafés.

“Wij gaan er volledig tegen aan op ons groot terras, op 8 mei staan we paraat en we hopen voor alle collega’s hetzelfde”, opent Kristien van de Reinaert in Dorp-Oost. Hetzelfde geluid in de Picasso die zich noodgedwongen hebben uitgeleefd in de Papas: “Alleszins, blij dat we terug open kunnen”, klinkt het daar eenstemmig. (lees verder onder de foto’s)

Pintje op 8 mei in Lochristi? Van ‘pure Kafka’ tot ‘we overkappen alles’
Foto: ghl
Pintje op 8 mei in Lochristi? Van ‘pure Kafka’ tot ‘we overkappen alles’
Foto: ghl

In Brasserie Sebastiaan moet u nog even geduld hebben: “De take away is nu gestopt, omdat we volop bezig zijn met de verbouwing van de keuken. We gaan pas opnieuw open op 22 mei. Tussendoor doen we misschien wel al een soort pop-up. Maar al bij al vinden we de regeling die nu voorligt pure Kafka”, aldus Koen Buysse. Patricia van Lalotte behoedt zichzelf voor meer ontgoocheling: “Ik denk dat we best nog wat relativeren nu, en afwachten tot volgende week de vakantie voorbij is. En iedereen is teruggekeerd uit de Ardennen en van aan de kust”, vertelt ze ons. “Maar als het mag openen we op 8 mei op het terras. Gelukkig zitten we aan de zonnekant van het dorp, en we hebben al geïnvesteerd in terrasverwarming. In Lalotte zal je wel onmiddellijk weer van de hele kaart kunnen bestellen. Voor de rest hoop ik dat we samen weer sfeer kunnen brengen in het centrum van Lochristi.” (lees verder onder de foto)

Pintje op 8 mei in Lochristi? Van ‘pure Kafka’ tot ‘we overkappen alles’
Foto: ghl

Bij de buren van De Pomerans is de situatie anders: “Ons terras buiten openstellen als er binnen niet mag gesnookerd worden, is absoluut niet rendabel. We kunnen de pooltafels ook niet naar buiten slepen. Dus wij wachten geduldig af tot het licht op groen staat om ook binnen alles open te doen.” (lees verder onder de foto’s)

Pintje op 8 mei in Lochristi? Van ‘pure Kafka’ tot ‘we overkappen alles’
Foto: ghl
Pintje op 8 mei in Lochristi? Van ‘pure Kafka’ tot ‘we overkappen alles’
Foto: ghl

Xavier Leys van Fleur de Lys opent zijn terras nog niet: “Daarvoor is het weer niet stabiel genoeg. Wanneer je het voorgerecht serveert en het begint daarna te regenen. Wat ga je doen, de rest meegeven naar huis? Te gek voor woorden.” Bij d’Oude Pastorie kijken ze nog even de kat uit de boom: “Een mooi gezellig terras, in de lijn van wat we in ons restaurant aanbieden. Mét kwaliteit. Maar we wachten nog even de precieze maatregelen af”, vertellen Ann en Jan.

Bij Isabelle en Hélène van De Lozen Boer vliegen ze er wel in: “Wij gaan het overdekt terras gebruiken van ons restaurant, op maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondagmiddag zijn we open, maar niet ’s avonds. Een menu en een kleine kaart zal ons aanbod zijn. Nu zaterdag 17 april en volgende week doen we nog één keer take-away. Tenzij de situatie tegen dan opnieuw verandert, natuurlijk.” In ’t Tonneke bekijken ze het eenduidig positief: “Op 8 mei gaan we open als het mag, iedereen is welkom en we duimen vooral voor heel mooi weer”, aldus Camiel en Gina.

Ook op het terras van Brasserie Foodlounge kan u vanaf 8 mei opnieuw gewoon terecht, Filip De Groote en zijn personeel ontvangen er u met open armen. Behoefte aan een hap en een drank buiten Lochristi centrum? Het kan, want Gert van DeBonte Koe, het gezellige café naast de kerk van Beervelde, opent op 8 mei. Om 10.04 uur, en geen minuut vroeger of later. “Tenzij er een verplicht sluitingsuur komt”, klinkt het. Op naar Beervelde Station, en dan bent u niet ver van al het lekkers dat Tom Mestach serveert: “We trekken volledig de kaart van de openlucht. In L’ Autre Côté overkappen we het ganse terras, en aan de overkant is er de pop-up Bar Tom in de tuin van de feestzaal. Ook dat gaan we overkappen en ons richten op een totaalbeleving met outdoor kitchen en een bar.” Ook in de Sint-Hubertuskring in Zaffelare kan u straks pal in het centrum genieten van een drankje: “Op een vernieuwd én uitgebreid terras”, aldus uitbaatster Sabine, net als in Hijfte Center waar u op het terras van het gelijknamige café zal terechtkunnen.

Nog terug naar Lochristi voor een stukje pizza? Halt houden aan het eind van de Pauwstraat en de baan oversteken naar het uitgebreid terras van de Carpaccio. “Onder voorwaarde van goed weer, doen wij graag open buiten vanaf 8 mei”, vertelt Thierry. (lees verder onder de foto)

Pintje op 8 mei in Lochristi? Van ‘pure Kafka’ tot ‘we overkappen alles’
Foto: ghl

Het weer is nog iets waar ze in Villa Johanna op de Antwerpse Steenweg meer dan aandacht gaan voor hebben vanaf 8 mei: “Als het weer het toelaat, zijn we zeker present. Voor lunch en koffie met gebak. ’s Avonds doen we alleen open in de buitenlucht bij echt zomers weer, en we blijven het combineren met take away. Weet dat we allemaal hunkeren naar de terugkeer van de klanten in onze zaak.”

Ziezo, Victory Day in Lochristi: de horeca is er meer dan klaar voor. Met een gezonde dosis relativeringsvermogen maar vooral heel veel drive. Want Lochristi Leeft. Afspraak op de hopelijk snikhete tweede zaterdag van mei. Lochristi Blogt zal er ook zijn.

Geert Herman

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio