“Geboren na 2004? Sorry, sigaretten zijn verboden voor jou”

“Geboren na 2004? Sorry, sigaretten zijn verboden voor jou”

Foto: ss, Belga

Het is Nieuw-Zeeland menens met hun ambitie om volledig rookvrij te zijn tegen 2025. Een nieuw wetsvoorstel zou het kopen van sigaretten nu zelfs volledig verboden maken voor wie geboren werd na het jaar 2004.

De Nieuw-Zeelandse regering overweegt nu een reeks voorstellen, waaronder een significante vermindering van de hoeveelheid toegelaten nicotine, een verbod op filters, een minimumprijs voor tabak, en een beperking op het aantal toegelaten verkooppunten. Maar het is een ander voorstel dat het meest drastisch lijkt: de wettelijke leeftijd waarop je tabaksproducten mag kopen, zou de komende jaren gradueel opgedreven worden. Dat zou er voor zorgen dat roken tegen 2025 de facto verboden is voor wie geboren werd na 2004.

De voorstellen worden toegejuicht door gezondheidsorganisaties, maar krijgen ook kritiek. Zo wordt gevreesd voor de zakelijke toekomst van kleine buurtwinkels, en het ontstaan van een zwarte markt. De georganiseerde misdaad smokkelt nu al op grote schaal tabak naar Nieuw-Zeeland, dat erkent ook de regering. Maar een aantal politieke partijen menen ook dat het niet aan de overheid is om zo drastisch in te grijpen in het privéleven van volwassenen.

Corrigeer

MEER NIEUWS