Enorme bioreactoren gezet aan staalfabriek in Gent: kunnen per jaar 80 miljoen biobrandstof produceren

Enorme bioreactoren gezet aan staalfabriek in Gent: kunnen per jaar 80 miljoen biobrandstof produceren

Foto: ArcelorMittal

Gent -

Staalreus ArcelorMittal heeft deze week vier enorme bioreactoren geplaatst. Die reactoren gaan de industriële gassen die tijdens de staalproductie vrijkomen, omzetten in duurzame ethanol. De vier bioreactoren werden in maart 2021 per schip geleverd.

Het project werd midden vorig jaar aangekondigd, in het kader van de plannen van ArcelorMittal om minder CO2 uit te stoten en tegen 2050 zelfs koolstofneutraal te worden. In Gent bouwt het concern daarom twee ‘demonstratiefabrieken’, waaronder Steelanol.

In de bioreactoren worden afvalgassen van de hoogovens omgezet in biobrandstof. De installatie, die 165 miljoen zal kosten, is de eerste in haar soort in Europa en zal 80 miljoen liter duurzame ethanol per jaar produceren, wat overeenkomt met bijna de helft van de huidige jaarlijkse vraag in België.

Voedselverspilling

De duurzame ethanol kan worden gebruikt als toevoeging van ‘groene’ brandstof in benzine of diesel. “Nu wordt bio-ethanol gehaald uit maïs of andere graansoorten, maar dat is eigenlijk verspilling van voedsel. Als het kan gebeuren uit de behandeling van onze gassen, is dat een grote stap vooruit in de productie van groene energie”, zegt Jan Cornelis van ArcelorMittal.

Het bedrijf kreeg voor het project een lening van de Europese Unie en subsidies van de Vlaamse regering. Het tweede demonstratieproject in Gent voorziet in de verwerking van houtafval tot biokoolstof, geschikt voor het hoogovenproces.

Een volgende stap bestaat uit de aanleg van pijpleidingen en alles op elkaar aansluiten. De opstart van de productie is voorzien voor 2022.

Tachtig miljoen liter bio-ethanol komt overeen met bijna de helft van de vraag in België. Het afgewerkte product zal vooral dienen als brandstof voor de transportsector en als grondstof voor de chemiesector.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio