Hogeschool gaat studenten zelf testen op corona met gratis speekseltests

Hogeschool gaat studenten zelf testen op corona met gratis speekseltests

Foto: Biogazelle

Gent -

Leren acteren in een online les of met mondmasker op, is niet ideaal. Ook sommige andere opleidingen van HoGent kunnen niet zonder fysiek contact. Daarom start de hogeschool met gratis corona-speekseltests voor een aantal studenten en personeelsleden.

Het hoger onderwijs werkt al maandenlang met online lessen, maar dat is niet voor alle studierichtingen mogelijk. Vanaf volgende week zullen studenten en personeelsleden van onder andere de opleidingen drama en film aan de Hogeschool Gent daarom worden getest op corona.

De dag vóór een risicoactiviteit, waarbij het dus niet mogelijk is om afstand te houden of een mondmasker te dragen, zullen ze een speekseltest moeten ondergaan. Met de preventieve test kan snel en betrouwbaar worden onderzocht of iemand zonder symptomen toch besmet is.

Met de speekseltests wil HoGent de continuïteit en de kwaliteit van de lessen garanderen. De tests moeten ook gemoedsrust brengen onder personeel en studenten. De strategie is een aanvulling op de sneltests voor het onderwijs waar de overheid begin mei mee zou starten.

Gemakkelijk en comfortabel

De speekseltests werden ontwikkeld door het Gentse bedrijf Biogazelle en worden al ingezet bij een tiental bedrijven. De test kost ongeveer even veel als een sneltest en is veel goedkoper dan de klassieke test. Ze is ook comfortabeler dan een test met neuswisser.

Iedereen kan de test bij zichzelf afnemen, zonder dat iemand met een medische achtergrond daarbij aanwezig moet zijn. Om alles vlot te laten verlopen, geeft de opleiding biomedische laboratoriumtechnologie wel een korte opleiding rond het correcte gebruik van de speekseltests.

LEES OOK.Gents bedrijf maakt corona-speekseltest: “Gemakkelijk, goedkoop en minder pijnlijk”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio