Julian Alaphilippe verwacht een nog nerveuzere Amstel Gold Race: “Mijn favorieten? Wout van Aert en Tom Pidcock”

Julian Alaphilippe verwacht een nog nerveuzere Amstel Gold Race: “Mijn favorieten? Wout van Aert en Tom Pidcock”

Foto: BELGA

Meer brede wegen, minder kilometers en telkens hetzelfde rondje. Toch verwacht wereldkampioen Alaphilippe niet dat we zondag een minder zware Amstel Gold Race gaan krijgen. “Het gaat er nog nerveuzer aan toegaan dan gewoonlijk.”

In 2019 zag Julian Alaphilippe een bijna zekere overwinning in de Amstel Gold Race in extremis naar de teruggekeerde Mathieu Van der Poel gaan. Twee jaar, twee afgelastingen en diverse coronagolven later krijgt de huidige wereldkampioen eindelijk kans op revanche. Al ziet de wedstrijd er, alweer als gevolg van corona, heel anders uit. “Maar ik verwacht niet dat het makkelijker wordt”, zegt hij.

“We moeten straks twaalf keer de Cauberg op. Dat zegt voldoende. Bovendien zijn er nog minder recuperatiemomenten dan normaal en als het straks op een lint gaat, blijft het bijzonder belangrijk om je goed te positioneren. Ik verwacht het nog nerveuzer dan gebruikelijk. Vergelijk het een beetje met een WK. Dat is ook altijd op een circuit en vraagt ook altijd veel energie en concentratie. Anderzijds hou ik er wel van om op een lokaal parcours te rijden. We zullen zien wat het geeft.”

Julian Alaphilippe verwacht een nog nerveuzere Amstel Gold Race: “Mijn favorieten? Wout van Aert en Tom Pidcock”
Krijgt Mauri Vansevenant een belangrijke rol tijdens de Amstel Gold Race? Foto: Wout Beel/Deceuninck-QuickStep

Vansevenant

Het wordt voor Alaphilippe zijn eerste wedstrijd sinds de Ronde van Vlaanderen. Nadien bleef hij enkele dagen van de fiets om vervolgens een stage af te werken in het zuiden van Spanje. Het heeft zijn vorm nog opgekrikt, hoopt hij. Al zal hij straks niet de enige renner binnen de ploeg zijn die tot in de finale een beschermde rol krijgt. “Mauri Vansevenant is zeker ook een kaart die we kunnen uitspelen”, klinkt het. “Hij heeft een zeer goede Ronde van Baskenland gereden. Bovendien weten we dat hij dit kan. Dat heeft hij vorig jaar in de Waalse Pijl al getoond. Hij is al een groot talent en kan nog verbeteren.”

De favorieten voor Alaphilippe? “Ik verwacht dat Van Aert in zijn laatste koers dit voorjaar nog iets wil laten zien. En als ik Pidcock in de Brabantse Pijl aan het werk zag, dan ben ik ervan overtuigd dat hij ook de Amstel kan winnen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS