Hoe een transfer het leven van topatleet Caris LeVert onverwacht overhoop gooide én redde: “Wat zeg jij dat ik heb, kanker?”

Hoe een transfer het leven van topatleet Caris LeVert onverwacht overhoop gooide én redde: “Wat zeg jij dat ik heb, kanker?”

Foto: AP

Het leven van een topsporter neemt soms vreemde kronkels. Vraag dat maar aan Caris LeVert. De Amerikaanse basketballer moest eerder dit NBA-seizoen van team wisselen, een beslissing van hogere hand die mogelijk zijn leven redde.

De 26-jarige LeVert is een van de betere guards in de beste basketbalcompetitie ter wereld. Vorig seizoen was hij goed voor 19 punten, 4 rebounds en 4 assists per wedstrijd voor de Brooklyn Nets.

Maar het team uit New York maakte in januari een straffe trade (een transfer in basketland). De Nets hadden al Kyrie Irving en Kevin Durant in hun rangen, maar haalden toen ook een derde superster in huis in de persoon van James Harden. In die carrousel verhuisde Victor Oladipo naar Houston en LeVert mocht het vliegtuig op richting Indiana.

Net zoals in het voetbal worden er ook bij NBA-ruildeals medische testen afgelegd. Daar hoort in de VS onder andere een MRI-scan bij. En daarbij ontdekte de medische staf van de Pacers een kleine massa op een van de nieren van LeVert. Uiteindelijk bleek het te gaan om een tumor. Kanker dus.

“Ik vertoonde geen enkele symptomen van een ziekte”, liet LeVert initieel weten. “Ik speelde gewoon wedstrijden en had er ook nog geen gemist. Ik voelde me dus 100 procent gezond. Op een bepaalde manier heeft die trade echter aangetoond dat er iets mis was in mijn lichaam. Zo bekijk ik het toch. Ik voel me heel klein als ik besef dat die trade mij mogelijk gered heef op de lange termijn.”

Hoe een transfer het leven van topatleet Caris LeVert onverwacht overhoop gooide én redde: “Wat zeg jij dat ik heb, kanker?”
Foto: AP

Koele kikker

Toen de Amerikaan het slechte nieuws te horen kreeg, legde hij de telefoon neer. “Ik bel zo meteen terug”, zei hij tegen zijn behandelende arts. Na vijf minuten ijsberen, pakte hij de telefoon vast. “Jij zegt dat ik wát heb?”, vroeg hij zich af. Pas drie dagen later kon hij opnieuw naar het ziekenhuis voor verdere testen. “Ik werd helemaal gek”, herinnert LeVert zich. “Wat als het kanker was en zich al verspreid had? Dan zou mijn hele leven veranderen. Indien niet, zou ik nog kunnen spelen. Ik probeerde gewoon positief te blijven.”

Toen hij het slechte nieuws vertelde aan zijn broer bleef hij ijzig kalm. “Het leek niet alsof hij bang was. Hij zei het gewoon en dat was het dan”, aldus Darryl, die echter niet verrast was. Elf jaar geleden vonden de broertjes hun vader dood terug in de slaapkamer. Caris LeVert, 15 jaar toen, was degene die zijn moeder moest bellen dat haar echtgenoot was overleden. “Hij is de sterkste persoon die ik ken. We hebben al zoveel meegemaakt en hij is van niets bang.”

De uitslag van het tweede onderzoek was goed en slecht. LeVert had inderdaad een tumor op zijn nier, maar de kanker was niet uitgezaaid. Omdat de dokters er zo vroeg bij waren, door de trade van Brooklyn naar Indiana, konden ze de topbasketter snel genezen door een operatie. Al was zijn eerste stap op een basketbalveld niet zijn beste.

“Ik heb al een zware enkelblessure gehad en drie keer mijn voet gebroken, maar de pijn die ik toen voelde… Die was zoveel zwaarder dan ik tot dan toe had meegemaakt. Ik had ook veel last van misselijkheid. Ik had twee weken nauwelijks gegeten en was veel afgevallen ook.”

Maar de pijn verdween en op 13 maart maakte LeVert zijn debuut voor Indiana. Hij scoorde 13 punten in een overwinning tegen Phoenix. Hij heeft nog steeds slechte dagen, waarop hij nauwelijks vooruit kan. Naschokken van de ziekte en ingreep. “Ik troost mezelf met de gedachte dat ik anderhalve maand geleden helemaal niks kon”, aldus de Amerikaan.

Corrigeer

MEER NIEUWS