Negatief record stoort Ronnie O’Sullivan niet, maar ‘The Rocket’ eist bescherming op WK snooker: “Je gaat gekken aantrekken”

Negatief record stoort Ronnie O’Sullivan niet, maar ‘The Rocket’ eist bescherming op WK snooker: “Je gaat gekken aantrekken”

Foto: AFP

Vijf keer op een rij verloor Ronnie O’Sullivan dit seizoen een finale. Ongezien voor de man die velen de beste snookerspeler aller tijden vinden. Maar ‘The Rocket’ heeft er alle vertrouwen in dat hij opnieuw kan schitteren op het WK, waar hij zijn titel verdedigt.

LEES OOK. Loting WK snooker: Ronnie O’Sullivan start titelverdediging tegen Mark Joyce, zware dobber voor Chinese nummer één

O’Sullivan heeft er een zelfs naar zijn standaarden erg goed seizoen opzitten. Maar in de finales van de Northern Ireland Open, Scottish Open, Welsh Open, Players Championship en Tour Championship liep het telkens fout. Vier keer was dat tegen een wereldtopper: Judd Trump, Mark Selby, John Higgins en Neil Robertson. Zijn nederlaag tegen de relatief onbekende Jordan Brown zorgde voor een kleine schokgolf in snookerland.

“In al die finales speelden mijn tegenstanders gewoon enorm goed”, aldus de zesvoudige wereldkampioen bij Eurosport. “Twee keer speelde ik zelf behoorlijk, tegen Trump en Brown. Toen kon ik er een partij van maken. Maar in die andere drie finales deed ik nooit echt mee voor de hoofdprijs. Ik had de uitslag misschien wat respectabeler kunnen maken, maar verloren had ik waarschijnlijk altijd omdat topspelers geweldig speelden. Dan moet ik zelf op een heel hoog niveau spelen om te kunnen winnen en dat was niet het geval.”

Maar het WK, dat hij vorig jaar won door Kyren Wilson met 18-9 te verslaan, dat is andere koek. “Als ik opnieuw in de finale geraak, ga ik daar echt niet aan denken”, klinkt het. “Ik vertrouw op mezelf om de zege in de wacht te slepen als ik de kans krijg. Ik zit niet in met het feit dat ik kan verliezen. En naar de loting kijk ik ook niet. Zo’n toernooi begint ook pas echt in de kwartfinales.”

Negatief record stoort Ronnie O’Sullivan niet, maar ‘The Rocket’ eist bescherming op WK snooker: “Je gaat gekken aantrekken”
Foto: AFP

Toeschouwers

In The Crucible in Sheffield zullen ook voor het eerst sinds lang weer toeschouwers aanwezig zijn, als een soort van Britse testcase. Een derde van de zaal mag gevuld zijn tijdens het WK. Dat zal dan gaan over een totaal van zo’n 300 aanwezigen tijdens wedstrijden.

“Ik voel me niet oké bij het idee dat er mensen dicht bij mij gaan zijn”, aldus O’Sullivan. “Echt niet, dan trap ik het af. Je gaat van die gekken krijgen die een handtekening willen of een selfie. Als ik geen bescherming krijg of me veilig voel, dan weet ik niet of ik me comfortabel genoeg voel om daar te zijn. Ik heb niks tegen toeschouwers, ik wil gewoon zeker zijn dat mensen twee meter van me vandaan blijven. Ik vertrouw dus op de goodwill van anderen en natuurlijk ook World Snooker om ervoor te zorgden dat er geen massa voor The Crucible gaat staan of voor het hotel. Stel je voor dat je in een discussie belandt met iemand die niet in COVID gelooft en een selfie wil. Dan sta je daar naast iemand die misschien wel dronken is of weet ik veel.”

‘The Rocket’ is erg bezorgd over de coronapandemie. Zijn moeder Maria raakte besmet en moest hard vechten tegen het virus. Zijn kinderen zet hij op de achterbank in de auto, met mondmaskers op en de ruiten naar beneden. “Als ze dat niet doen, komen ze er niet in. Ik hou me echt op een afstand omdat ik niet weet waar ze geweest zijn na een bezoekje aan hun moeder. Ze denken zelfs dat het allemaal een beetje een samenzwering is.”

LEES OOK. Topfavoriet voor WK snooker in tranen na “fantastische” geste van echtgenote: “Twee jaar is heel lang”

Corrigeer

MEER NIEUWS