Oppositie hard voor bestuur en Bart De Wever na controle van subsidies: “De stad heeft zich laten oplichten”

Oppositie hard voor bestuur en Bart De Wever na controle van subsidies: “De stad heeft zich laten oplichten”

Oppositieleden Imade Annouri (Groen), Nahima Lanjri (CD&V) en Peter Mertens (PVDA).

Antwerpen -

De Antwerpse oppositiepartijen schieten met scherp op het stadsbestuur, dat een te lakse houding en een gebrek aan controle wordt verweten bij het toekennen van subsidies aan Let’s Go Urban van Sihame El Kaouakibi.

LEES OOK: Audit Let’s Go Urban legt bloot: dubbel betaalde en gemanipuleerde facturen

Nu uit een audit in opdracht van de stad Antwerpen blijkt dat er mogelijk sprake is van misbruik van subsidies door Sihame El Kaouakibi, wijst de oppositie met de vinger naar het stadsbestuur zelf. “Het is te gemakkelijk om naar de stedelijke administratie te kijken en zelf buiten schot te blijven. Ook het politieke bestuur gaat niet vrijuit”, zegt gemeenteraadslid Nahima Lanjri (CD&V).

Die mening wordt ook door de andere oppositiepartijen gedeeld. PVDA dient zelfs een klacht in bij het integriteitsbureau van de stad Antwerpen en wil dat wordt uitgezocht of mandatarissen, maar ook politici geen gedragsregels hebben overschreden.

“Het lijkt erop dat burgemeester Bart De Wever en schepen Nabilla Ait Daoud toestonden dat Sihame El Kaouakibi haar eigen jaarloon als CEO verhoogde tot een duizelingwekkende 100.000 euro. Het wordt tijd dat de politieke verantwoordelijkheid van het college aan het licht wordt gebracht”, zegt gemeenteraadslid Peter Mertens (PVDA).

Ook Groen wil klare wijn van het stadsbestuur en eist dat de auditeur op de gemeenteraadscommissie van volgende week tekst en uitleg komt geven bij zijn rapport. “In dat rapport wordt geïnsinueerd dat sommige organisaties minder streng gecontroleerd worden dan andere. Als dat klopt is er sprake van favoritisme”, zegt gemeenteraadslid Imade Annouri (Groen).

“Stadsbestuur opgelicht”

Vlaams Belang is resoluut en eist van de stopzetting alle Antwerpse subsidies aan de “diversiteits- en integratie-industrie”. “Terwijl onze chiro- en scoutsgroepen wafels verkopen om op kamp te kunnen gaan, kreeg El Kaouakibi van het huidige én vorige Antwerps stadsbestuur miljoenen euro’s belastinggeld. Het Antwerps stadsbestuur heeft zich laten oplichten”, aldus gemeenteraadslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang).

Alle oppositiepartijen willen op korte termijn duidelijkheid van het stadsbestuur over de wijze waarop de subsidies voor Let’s Go Urban werden gecontroleerd. “De gemeenteraad kreeg alleen een naam met een bedrag erachter te zien. Daarop als oppositiepartij controleren uitvoeren is nagenoeg onmogelijk”, vervolgt Lanjri.

CD&V sluit niet uit dat er “met twee maten en gewichten” werd gewerkt en dat de controle op subsidies voor Let’s Go Urban minder streng was dan voor andere organisaties. Ook Groen sluit dit niet uit.

“En dat zou een kaakslag zijn in het gezicht van alle Antwerpse organisaties die elke euro drie keer moeten omdraaien en verantwoorden”, zegt Annouri. “Kleine vzw’s moeten elke rekening binnenbrengen. En hier is dan sprake van zo’n 350.000 euro die gewoon is verdwenen.”

“Rotte appel niet in onze fruitmand”

PVDA houdt het erop dat Sihame El Kaouakibi van het stadsbestuur in hoge mate carte blanche kreeg om het subsidiegeld te gebruiken. “Het project van El Kaouakibi paste perfect in de neoliberale visie van dit stadsbestuur op het middenveld: ondernemerschap in plaats van kritisch sociaal werk”, zegt Mertens.

De vraag die hij zich stelt is of het boegbeeld van Let’s Go Urban te vriend gehouden moest worden. “En was dat dan de reden waarom het stadsbestuur zulke hoge subsidiebedragen uitkeerde? Daarop moet het integriteitsbureau antwoord geven.”

Ondertussen vreest het Antwerps Platform Sociale Middenveldorganisaties (APSMO) dat de onthullingen rond Let’s Go Urban ook voor hen nadelige gevolgen zal hebben. “Subsidiëring aan de ruime sociale en culturele sector wordt nu ongegrond in vraag gesteld. Hier en daar wordt het middenveld zelfs in één pennentrek gelijkgesteld met ‘subsidieslurpers’.”

Volgens APSMO voelen vele organisaties en verenigingen zich oneerlijk behandeld. “Daarom dringt zich een debat op over een intelligente verantwoording van overheidsmiddelen. Deze rotte appel lag niet in onze fruitmand”, vat het platform de recente schandalen samen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio