Voormalig profbasketter en coach krijgt alweer jaren celstraf, nu voor drugssmokkel terwijl hij enkelband draagt

Voormalig profbasketter en coach krijgt alweer jaren celstraf, nu voor drugssmokkel terwijl hij enkelband draagt

Antwerpenaar Jeff Masudi bij zijn arrestatie in Colombia. Foto: rr

Willebroek / Antwerpen -

De Antwerpse ex-profbasketballer Jeff Masudi is opnieuw veroordeeld tot jaren gevangenis voor cocaïnesmokkel. Ook een andere ex-prof en de al jaren gezochte crimineel Rudo Meiland kregen gevangenisstraffen.

Na zijn professionele basketbalcarrière bij onder meer Willebroek en Racing Basket Antwerpen, de voorloper van de Antwerp Giants, zette Antwerpenaar Jeff Masudi (39) zich in de markt als basketbalcoach. Hij richtte daarvoor zijn eigen bedrijfje op. Grind Factory organiseerde trainingskampen, summer leagues in Colombia en pickup games waar jonge spelers zich in de kijker van internationale scouts konden spelen. Het lijkt er nu op dat Masudi zijn invloed als coach onder meer gebruikte om mensen te ronselen die voor hem cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar België konden smokkelen.

“Ik kende Jeff al jaren als personal coach toen hij me vroeg om naar de Dominicaanse Republiek te gaan. Ik wist waarmee hij bezig was en wilde zelf geen cocaïne smokkelen. Hij zei dat ik gewoon een contactpersoon moest ontmoeten”, vertelde een van de beklaagden, Benjamin P (26). “Hij kon zelf niet gaan, want zat met een enkelband.” In 2016 was Masudi namelijk al eens tot acht jaar cel veroordeeld voor cocaïnesmokkel, een straf die in 2019 in beroep tot zeven jaar herleid werd.

Voormalig profbasketter en coach krijgt alweer jaren celstraf, nu voor drugssmokkel terwijl hij enkelband draagt
‘Coach Jeff’ aan het werk tijdens een zomerkamp in Colombia. Foto: rr

Ook een andere beklaagde, Catherine E. (46), leerde Masudi kennen dankzij het basketbal. De alleenstaande moeder van drie had jaren een relatie met Masudi, de coach van een van haar kinderen. “Als verjaardagscadeau kreeg ik een reis naar de Dominicaanse Republiek”, vertelde ze de speurders. Een reis waarop ze plots naast een andere basketter zat die ze van haar noch pluim kende en met wie ze samen moest reizen.

Masudi zelf reisde ook mee, zij het in een hogere klasse. “Op de terugweg kreeg ik een koffer van Masudi, die moest ik in Antwerpen terug aan hem geven”, vertelde ze. Ook haar reisgezel Francis T. (27), een basketter die tot vorig seizoen op het hoogste niveau actief was bij VOO Liège Basket, kreeg een koffer mee. Volgens de speurders verkeerden E. en T. allebei in financiële moeilijkheden.

‘Coach Jeff’ werd door de Antwerpse rechtbank schuldig bevonden aan verschillende drugstransporten. Niet allemaal hadden ze evenveel succes. Zo werden er koeriers van zijn organisatie opgepakt in luchthavens in de Dominicaanse Republiek, Parijs en Zaventem. Bij die arrestaties werden tientallen kilo’s cocaïne in beslag genomen. Masudi, die eind 2019 in Colombia opgepakt werd op vraag van ons land, werd nu veroordeeld tot zes jaar cel en een boete van 80.000 euro. Die straf komt bovenop de zeven jaar cel die hij eerder kreeg. Een bedrag van 448.000 euro werd verbeurd verklaard. De rechtbank beval zijn onmiddellijke aanhouding.

Most wanted

Was Masudi het hoofd van de organisatie in België, dan hield aan de andere kant van de lijn Rudo Meiland de touwtjes in handen. Meiland, die zich ‘Mike’ liet noemen, was de man die de koeriers in de Dominicaanse Republiek instructies gaf en hen de trolleys of rugzakken met cocaïne meegaf. Net als ‘coach Jeff’ was de 58-jarige Meiland niet aan zijn proefstuk toe. De Nederlander werd in ons land in totaal al tot 23 jaar opsluiting veroordeeld, maar is al jaren op de vlucht voor justitie. Zijn foto prijkt op de most wanted-lijsten van de Belgische politie en Interpol.

Dat zal niet snel veranderen. Meiland werd nu tot acht jaar cel veroordeeld, ook voor hem werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

Voormalig profbasketter en coach krijgt alweer jaren celstraf, nu voor drugssmokkel terwijl hij enkelband draagt
Rudo Meiland, al jaren voortvluchtig. Foto: IF

De andere verdachten in het dossier, smokkelaars en tussenpersonen als Benjamin P., Isaac K. en Bilal A., kregen tot veertig maanden gevangenis. Voor Catherine E. en ex-profbasketter Francis T. gaf de rechtbank een straf met uitstel.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio