Bootvissers zijn plezante gasten: “Op het water zijn meer tranen gelachen dan palingen gevangen”

Bootvissers zijn plezante gasten: “Op het water zijn meer tranen gelachen dan palingen gevangen”

Koen De Vriese staat met zijn boek bij het model van een Lierse palingschuit, gebouwd door de School voor Scheepsmodelbouw. Foto: Chris Van Rompaey

Lier / Dendermonde -

De School voor Scheepsmodelbouw in Baasrode (Dendermonde) bouwde de voorbije twee jaar een model van een Lierse palingschuit. Dit vormde de aanleiding tot de uitgave van een monografie over de Lierse kruisnetvisser. Stadsmuseum Lier koppelt er een kleine expo en een wandeling aan.

“Een Lierse kruisnetvisser is een typisch bootje met een platte bodem, een geringe diepgang en zonder roer. Hij werd in de eerste helft van de vorige eeuw in Lier gebruikt bij het vissen op de Beneden-Nete. De Lierse vissersboot heeft een bun waarin je de vis bewaarde. Verder een roefje of klein kajuitje en een lange, schuinstaande spriet, waaraan een groot vierkant, fijnmazig net bevestigd is”, zegt Koen De Vriese, auteur en voorzitter van de School voor Scheepsmodelbouw.

Stabiliteit

In zijn monografie besteedt Koen De Vriese vooral aandacht aan de constructie van de Lierse kruisnetvisser en aan de manier waarop er gevist werd. “Ik heb ook de stabiliteit van dit doosvormig vaartuig laten uitrekenen. Ik behandel dus vooral het nautische aspect, omdat mijn interesse gewekt werd vanuit mijn beroep. Ik heb namelijk de wereldzeeën bevaren als officier ter koopvaardij.”

De Vriese vertelt ook het verhaal van De Moedige Bootvissers, de vereniging die in 1932 werd opgericht en toen 34 palingvissers als leden telde. “Die bootvissers waren plezante gasten. Op de Nete zijn meer tranen gelachen dan palingen gevangen. Hun vistochten beschouwden zij als ontspanningstochten, na hun drukke werkweek. Daarbovenop verdienden ze met de verkoop van de gevangen paling een zakcentje”, vertelt De Vriese.

Bootvissers zijn plezante gasten: “Op het water zijn meer tranen gelachen dan palingen gevangen”
Maurits De Smedt zit bij drie schaalmodellen uit 1960, 1975 en 1980 van een palingschuit. Foto: Chris Van Rompaey

Stroperij

De Moedige Bootvissers vierden hun veertigjarig bestaan in 1972. De vereniging telde toen nog vijf leden. Een jaar later verbood de stad de palingvangst. “De chemische bedrijven in Tessenderlo vervuilden de Nete, waardoor er steeds minder paling te vangen viel. Om toch voldoende vis te kunnen vangen, gingen de palingdraaiers met drie bootjes naast elkaar op de Nete liggen en sloten ze met hun netten de rivier compleet af. Zo vingen ze alle vis. Het stadsbestuur zag dat als een vorm van stroperij en verbood hen om nog op de Nete te gaan vissen”, verduidelijkt Maurits De Smedt, voorzitter van de Koninklijke Moedige Bootvissers. Zij vissen niet meer, maar varen toeristen rond op de Binnen-Nete.

Bootvissers zijn plezante gasten: “Op het water zijn meer tranen gelachen dan palingen gevangen”
Een model van een Lierse palingschuit. Foto: Chris Van Rompaey

Wandelbrochure

Naar aanleiding van het boek De Lierse Kruisnetvisser loopt in het Stadsmuseum Lier tot en met zondag 2 mei een mini-expo met schaalmodellen van enkele Lierse palingboten. Ook de replica van de School voor Scheepsmodelbouw is er te zien. Het museum stelde ook een wandeling met gids samen, maar die zijn al volledig volzet. Je kunt deze wandeling vanaf maandag 26 april wel op eigen houtje doen. De wandelbrochure hiervoor is vanaf 26 april gratis verkrijgbaar in het Stadsmuseum Lier en bij Visit Lier.

Bootvissers zijn plezante gasten: “Op het water zijn meer tranen gelachen dan palingen gevangen”
‘Vissersboot op de Nete’, een schilderij van Felix Eyskens (1882-1968). Foto: Chris Van Rompaey

“De Lierse Kruisnetvisser’ telt 126 pagina’s en is rijk geïllustreerd met foto’s. De monografie kost 20 euro en is te koop in Stadsmuseum Lier, Florent Van Cauwenberghstraat 14. Info: www.stadsmuseumlier.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio