Hulpdiensten moeten bewoners van groot appartementsblok overtuigen om binnen te blijven bij nachtelijke brand

Hulpdiensten moeten bewoners van groot appartementsblok overtuigen om binnen te blijven bij nachtelijke brand

De lift liep ook schade op. Foto: Brandweer Brussel

Brussel / Laken -

In de Modelwijksquare is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken in één van de grote sociale woonblokken. De brandweer koos voor een zogenaamde stay put-strategie waarbij de bewoners werd gevraagd om binnen te blijven. Gewonden vielen er niet.

Iets na twee uur ’s nachts werden de nooddiensten overstelpt met telefoontjes dat er een brand was uitgebroken in één van de sociale woonblokken. Ter plaatse werd vastgesteld dat het brandde op de overloop van de eerste verdieping. Een hoop rommel die gestapeld was in de gang stond in lichterlaaie.

De brand zelf was snel onder controle, maar de brandweer en politie hadden meer moeite met de bewoners. Er werd namelijk geopteerd voor een zogenaamde Stay Put-strategie. Daarbij werd er aan de bewoners van de zowat zestig flats gevraagd om binnen te blijven in hun woning en niet te vluchten via de trappenhal. Enkele mensen hadden zich ook al verschanst op het balkon. Zij werden gevraagd om veilig terug naar binnen te gaan aangezien er geen gevaar voor hen dreigde. De rook drong namelijk niet binnen in de appartementen.

Geen rommel stockeren

Ondanks het feit dat de brand snel onder controle was, liep de overloop wel aanzienlijke schade op. De deuren van de liftsas zijn zwaar beschadigd en de liften zelf zijn buiten werking. De trappenhal is sterk bevuild door roetafzetting. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen bij de brand.

Hoe die precies ontstond, moet nog worden nagegaan. De brandweer vraagt nogmaals om niets te stockeren in de gemeenschappelijke delen van een gebouw. Dat kan immers de evacuatie bemoeilijken, de voortgang van de brandweer vertragen en tot slot wordt ook de brandlast verhoogd. RDB

Corrigeer

MEER NIEUWS