Marc Hirschi: “Na de Amstel zal ik al veel wijzer zijn met betrekking tot de Ardennen”

 ©  AFP

Marc Hirschi begint zondagmiddag aan zijn tweede Amstel Gold Race uit zijn profbestaan. Niet dat de Zwitserse revelatie van 2020 in de laatste editie van Nederlands Mooiste brokken maakte. Hij eindigde toen ver achter de betreurde Bjorg Lambrecht, op een verre 54ste plaats, vlak achter de ex-winnaar Valgren. Maar vorig jaar was hij dan weer dé held van de Ardennen door op de Muur van Hoei te winnen en in Luik-Bastenaken-Luik tweede te worden. “Ik weet niet waar ik me conditioneel nu bevind”, stelde hij in een Zoom-meeting zaterdagmiddag. “Ik neem aan dat mijn vorm beter is dan na Catalonië en de Ronde van het Baskenland. Het is simpel: na enkele rondjes rond de Cauberg voel je hoe het kan zitten, de laatste drie ronden ken je de naakte realiteit.”

hc

LEES OOK (+). ONZE STERREN. Wie doet ‘debutant’ Primoz Roglic wat in 55ste Amstel Gold Race?

Hirschi kwam na een ondertussen fel besproken overgang naar UAE Team Emirates later in competitie maar volgens hem had dat niet uitsluitend te maken met de aanpassing aan nieuw fietsmateriaal. “De problemen met de heup had ik al langer. Mijn ene been is korter dan het andere. De spieren rond de heup waren te zwak en gaven problemen. Vooral als ik vanuit het zadel koerste. Minder als ik recht op de trappers stond. En er was ook nog een issue met de tanden, maar ook dit is voltooid verleden tijd.”

In de Amstel Gold Race deelt hij het kopmanschap met Matteo Trentin. “De koers zelf zal wel uitmaken welke kaart we trekken. Ik reed dat kleine rondje al eens, maar ik krijg zondagmiddag tijd genoeg om te weten hoe die ronde eruitziet. We moeten er twaalf keer over. De grote kunst zal zijn om energie te sparen in de beginronden. Ik denk dat het iets voor spurters als Wout van Aert en Mathieu van der Poel (die niet meedoet, red) kan worden”, aldus de 22-jarige Zwitser die woensdag zijn titel verdedigt op de Muur van Hoei. “Ik denk dat de Amstel iets als de Canadese Grote Prijzen zal worden. Eenzelfde koersontwikkeling. Ik hoop erbij te zijn in de finale.” Hoe staat het dan met de vorm? “Ik neem aan dat mijn vorm beter is dan na Catalonië en de Ronde van het Baskenland. Het is simpel: na enkele rondjes rond de Cauberg voel je hoe het kan zitten, de laatste drie ronden ken je de naakte realiteit.”

Over de overgang van DSM naar UAE Team Emirates repte hij met geen woord. De perswoordvoerder blokte conform het agreement tussen de twee teams alle vragen in die richting af.

LEES OOK (+).Onze man hekelt omerta rond transfer van Marc Hirschi: “Bijzonder slechte zaak voor de wielersport”

LEES OOK (+). Vijf vragen aan olympisch kampioen Greg Van Avermaet: “Jumbo-Visma is met Roglic, Van Aert en Vingegaard dé te kloppen ploeg”

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Marc Hirschi

Video

Keuze van de redactie