Fabio Jakobsen na geslaagde comeback: “De zes mannen op deze foto vertegenwoordigen zoveel meer mensen”

Fabio Jakobsen na geslaagde comeback: “De zes mannen op deze foto vertegenwoordigen zoveel meer mensen”

Foto: Getty Images

De Ronde van Turkije 2021 zal de geschiedenis ingaan als die waarin Mark Cavendish vier ritten won. Maar het was niet de meest opvallende comeback, want die eer was weggelegd voor ploegmakker Fabio Jakobsen.

LEES OOK. Ploegarts Yvan Vanmol over de val en wederopstanding van Jakobsen: “Fabio zien koersen, is beseffen: de mens is een sterk beest”

Jakobsen werd na een horrorcrash in de Ronde van Polen in 2020 door toedoen van landgenoot Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) verschillende malen geopereerd aan zijn verwondingen, met vooral ernstige complicaties aan zijn gezicht. Hij kreeg tijdens zijn laatste ingreep, ongeveer twee maanden geleden implantaten in zijn boven- en onderkaak. De chirurgen hebben ook de littekens in zijn mond weggewerkt.

Vorige week mocht de Nederlandse sprinter van Deceuninck - Quick-Step zich eindelijk opnieuw wielrenner noemen. “In het begin moest ik een beetje wennen aan het peloton. Soms heb je van die bewegingen van links naar rechts en terug, en de eerste keer was ik nog wat bang, maar daarna ebde die angst weg. Ik heb genoten van mijn terugkeer en ook het welkom van de renners, die lieten merken dat ze blij voor me waren. Het voelt als thuiskomen”, zei Jakobsen na de eerste etappe.

En gaandeweg mengde Jakobsen zich meer in de sprinttrein van Cavendish. “We willen Fabio opnieuw zien sprinten”, zei de Britse sprinter. “Als hij meedoet, dan kan hij winnen. Absoluut.”

LEES OOK. De heldenstatus van Fabio Jakobsen wordt nog wat groter door prachtig gebaar na zware val in Ronde van Turkije

Zover kwam het uiteindelijk niet, maar voldaan trok Fabio Jakobsen maandag opnieuw huiswaarts samen met The Wolfpack.

“De eerste acht dagen koers na acht maanden”, aldus de voormalige Nederlandse kampioen op Facebook. “We gaan naar huis met vier ritzeges voor de ploeg! Dat zou nooit mogelijk geweest zijn zonder de steun van de mensen die er de voorbije maanden altijd voor mij geweest zijn. Er staan misschien slechts zes mannen op deze foto (het team van Deceuninck - Quick-Step in Turkije, red.), maar ze vertegenwoordigen veel meer mannen en vrouwen.”

“Dit is een overwinning voor jullie, iedereen die mij gesteund heeft tijdens mijn herstel en comeback. Allemaal enorm bedankt. Dit is slechts het begin. Ik kijk nu al uit naar de volgende wedstrijden.”

Corrigeer

MEER NIEUWS