Slechts één bed vrij op intensieve zorg in Brussel toen zware brand in Anderlecht uitbrak: “We zijn met onze neus op de feiten gedrukt”

Brussel / Anderlecht -

Toen de zware brand in Anderlecht afgelopen nacht uitbrak, was in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest slechts één bed op intensieve zorg vrij. Dat is een gevolg van de coronacrisis, en het was dus niet eenvoudig om een plaats in een ziekenhuis te vinden voor de dertig gewonden. “We zijn met de neus op de feiten gedrukt”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

De minister trok maandagvoormiddag naar Anderlecht om haar medeleven te betuigen aan de slachtoffers en de hulpdiensten te bedanken. Maar Annelies Verlinden maakte van de gelegenheid gebruik om te wijzen op een probleem dat zich in coronatijden stelt: de ziekenhuizen liggen al zo vol dat het moeilijk is om snel de nodige zorg te kunnen bieden als er iets van deze grootteorde gebeurt.

“We werden afgelopen nacht met de neus op de feiten gedrukt”, zegt minister Verlinden, die zegt dat aan het begin van de nacht slechts één bed vrij was op intensieve zorg in het Brussels Gewest. “Onze ziekenhuizen liggen overvol en de intensieve zorgen hebben hun limiet bijna bereikt. Dit soort incidenten kunnen ervoor zorgen dat we bedden te kort komen en patiënten naar nabijgelegen ziekenhuizen moeten worden gebracht. Laat ons hier lessen uit trekken en er alles aan doen om de druk op ons zorgsysteem te verminderen.”

LEES OOK. Zware brand in Anderlecht: lichaam aangetroffen in huis - vier personen, onder wie kind, vechten nog voor hun leven

De beste manier daarvoor is ons aan de maatregelen houden en solidair zijn, zegt de minister. “Contacten beperken, verplaatsingen zoveel mogelijk vermijden, handen wassen, thuiswerken… Iedereen kent de regels ondertussen. Ze kunnen mensenlevens redden. Dit is geen fictie, maar realiteit.”

Op dit moment liggen in ons land 3.000 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie er 933 intensieve zorgen nodig hebben.

Corrigeer

MEER NIEUWS