Voorlopig geen Europese sancties tegen Rusland

Voorlopig geen Europese sancties tegen Rusland

Foto: reuters

Er liggen voorlopig geen Europese sancties tegen Rusland op tafel. Toch maakt de Europese Unie zich zorgen over de verslechterende gezondheid van oppositieleider Aleksej Navalny en “de grootste ontplooiing ooit van het Russische leger aan de grens met Oekraïne”.

Volgens Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, zijn er 150.000 Russische soldaten aan de grens met Oekraïne en op de Krim. Hij wou niet de bron van het “referentiecijfer” kwijt, maar de militaire ontplooiing maakt Europa ongerust. “Het risico op verdere escalatie is evident”, aldus Borrell.

Oekraïense ambtgenoot Dmitri Kuleba spoorde de Europese Unie nog aan om nieuwe economische sancties voor te bereiden met de bedoeling Russische president Vladimir Poetin op andere gedachten te brengen. Europa gaat voorlopig niet in op de suggestie. “Dat kan veranderen, maar dit is de huidige stand van zaken”, aldus Borrell.

Ook de verslechterende gezondheidstoestand van oppositieleider Aleksej Navalny zet de Europeanen voorlopig niet tot nieuwe sancties aan. Borrell vraagt de Russische autoriteiten wel om Navalny “onmiddellijke toegang” te bieden tot medici “die hij vertrouwt”. De oppositieleider was eerder op maandag overgebracht naar een militair hospitaal.

LEES OOK: Toestand Russische opposant Navalny onrustwekkend: “Hij kan op elk ogenblik hartstilstand krijgen”

Corrigeer

MEER NIEUWS