Roeier Tristan Vandenbussche sprint zich naar podiumplaats tussen twee Italiaanse olympische topskiffeurs

Roeier Tristan Vandenbussche sprint zich naar podiumplaats tussen twee Italiaanse olympische topskiffeurs

Tristan Vandenbussche (l.), hier in een tweemansboot met Ward Lemmelijn, roeide afgelopen weekend een knalprestatie in zijn eensmansboot, de skiff. Foto: BELGA

Dit weekeinde stuurden Jan Boone en Jan Bourgois, de twee technische directeurs van De Vlaamse Roeiliga, vier Vlaamse talenten naar het Italiaanse Piedeluco om daar deel te nemen aan de befaamde Memorial Paolo D’Aloja. Tristan Vandenbussche, vicewereldkampioen juniores in 2019, pakte uit met een heuse stunt. Hij haalde het erepodium en stond daarop samen met twee Italiaanse topskiffeurs.

Voor Tristan Vandenbussche en het duo Marlon Colpaert - Tibo Vyvey, vorig jaar Europees U23 kampioenen in de lichte dubbeltwee, dreigen deze Italiaanse races door de schrapping van de regatta’s van Gent en Duisburg wegens de Covid-19 de enige internationale races te worden in hun voorbereiding op hun deelname aan het WKU23, dat normaliter in juli te Racice (Tsjechië) wordt geroeid. Vandenbussche greep die unieke kans wel met beide handen. Zo sprintte hij zich zaterdag in de A-finale in de skiff seniores mannen als twintigjarige tussen twee Italiaanse topskiffeurs. De 20-jarige Bruggeling finishte op amper een halve seconde na Gennaro Di Mauro en meer dan zes seconden voor Simone Martini, de Italiaan die op het WK 2019 in skiff negende finishte en dan al een Olympisch deelnameticket op zak stak.

Ook Tibo Vyvey en Marlon Colpaert bewezen reeds in WK-vorm te steken. Dit Brugs-Oostends duo kroonde zich vorig jaar op het EKU23 tot Europees kampioen. In Piedeluco nam beide talenten het op in de open categorie lichtgewicht en ook zij slaagden er in tegen de routinerijke Italiaanse toppers zilver in de wacht te slepen. Onze landgenoten finishten op minder dan twee seconden na het Italiaanse topduo Rocek-Soares, twee lichtgewichten die zich de voorbije jaren al meermaals op WK of EK binnen de medailles roeiden.

Brons voor Govaert

Caitlin Govaert, de skiffeuse van UN Bruxelles, legde in de skifffinale voor vrouwen beslag op het brons. Zij ging in die medaillestrijd net haar landgenote Mazarine Guilbert vooraf. Deze Gentse skiffeuse mag als 19-jarige en eerste jaar senior met die vierde plaats alvast op een geslaagd internationaal debuut terug blikken.

Tijdens de finales van de tweede wedstrijddag miste Tristan Vandenbussche wegens ongunstige weersomstandigheden compleet zijn voorwedstrijd en werd naar de B-finale verwezen. De Bruggeling won wel overtuigend die B-finale en bleek daarin zelfs vier seconden sneller dan de winnaar van de A-finale!

Bij de seniores vrouwen schreven in de open dubbeltwee ook Caitlin Govaert en Mazarine Guilbert de B-finale op hun naam.

Marlon Colpaert en Tibo Vyvey zetten zondag in de lichte dubbeltwee de kers op de taart. Zij bevestigden hun tweede plaats van de eerste wedstrijddag met een tweede zilveren plak. Met vier medailles mocht de beperkte Belgische U23 selectie de Memorial met opgeheven hoofd verlaten en het WKU23 met het nodige vertrouwen tegemoet zien.

Corrigeer