OESO-expert Van Damme: “Leerachterstand door corona aanpakken door zomervakantie eindelijk in te korten”

OESO-expert Van Damme: “Leerachterstand door corona aanpakken door zomervakantie eindelijk in te korten”

Pedagoog Dirk Van Damme vindt het probleem van de leerachterstand door de coronacrisis het ideale moment om de discussie over een inkorting van de zomervakantie opnieuw op gang te brengen. “Een onderbreking van negen weken is voor heel wat leerlingen nefast”, klonk het maandag in De Afspraak op Canvas.

Zo’n vijftig kinderartsen en jeugdpsychiaters drongen maandag in een open brief aan op een volledige heropening van de scholen - ook voor de tweede en derde graad middelbaar. De ondertekenaars wijzen op onder meer op toenemende gezondheidsproblemen bij kinderen en jongeren. De coronacrisis heeft bovendien voor heel wat leerachterstand gezorgd bij een aantal leerlingen.

Net zoals vorig jaar pleit pedagoog Dirk Van Damme van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) daarom voor een inkorting van de zomervakantie. Hij wijst erop dat internationaal onderzoek aantoont dat een lange break in de zomer zware gevolgen heeft voor kwetsbare leerlingen. “Het is geen nieuw voorstel. Het idee circuleert al langer. Wij zijn een uitzondering. Wij hebben negen weken vakantie in de zomer. In de meeste landen rondom ons zijn dat maar zes weken. Die landen hebben deze discussie al vroeger gevoerd”, zei Van Damme maandagavond in De Afspraak. “Veel onderzoeken hebben aangetoond dat die lange pauze vooral voor kwetsbare leerlingen nefast is. Ik vind dat we van deze situatie gebruik moeten maken om deze discussie ten gronde te voeren. In het onderwijs verandert er niet veel behalve als er een sterke impuls van buiten komt. Corona is zo’n impuls.”

Voor alle duidelijkheid: Van Damme pleit niet voor minder schoolvakantie, maar wel voor een betere spreiding van de vakanties. “Leerachterstand neemt niet lineair toe, maar versterkt naarmate de duurtijd langer wordt”, aldus Van Damme. Een korte break van 2 à 6 weken is volgens hem niet dramatisch, maar een onderbreking van 9 à 10 weken is wel nefast.

Corrigeer

MEER NIEUWS