Van Arendonkse Attentie’tjes tot Heffens Happyke: Geelse Gelukskes krijgen al navolging in zeven andere gemeenten

Van Arendonkse Attentie’tjes tot Heffens Happyke: Geelse Gelukskes krijgen al navolging in zeven andere gemeenten

Foto: Joren De Weerdt

Geel / Arendonk / Mol / Olen / Laakdal / Balen / Herentals / Herselt -

Niks zo plezierig als andere mensen blij maken in deze afstandelijke coronatijden. Hanna Van Thienen (37) lanceerde tien dagen geleden de Geelse Gelukskes waarbij ze vijf cadeautjes in Geel ging verstoppen. Intussen zijn er al zeven andere Facebookgroepen opgericht van mensen die toevallige vinders gelukkig maken met een ingepakt zwerfgeschenkje. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk gemeenten overstag gaan.

Een grote gelukvlek die zich over de hele provincie Antwerpen verspreidt: dat is wat Hanna, mama van Thea (3,5 jaar) en Matilda (vijf maanden), beoogt. Ze is met de buggy in de Geelse bossen aan het wandelen als we haar bellen. Niet onderweg om een pakje te verstoppen, maar om de baby in slaap te wiegen, al had dat eerste ook gekund.

Op zaterdag 10 april lanceerde ze in haar column in Citta, de weekendbijlage van Gazet van Antwerpen, het concept van de Geelse Gelukskes. Dat kende zo veel navolging dat de Facebookgroep Geelse Gelukskes die ze beheert intussen al bijna duizend leden telt en er nu zeven gelijkaardige groepen in andere gemeenten zijn opgestaan. Die luisteren naar de allitererende namen als Molse Momentjes, Olens Optimistje, Laakdalse Lachjes, Balense Plezierkes, Hertals Gelukske, Hesselse Gelukspakjes, Arendonkse Attentie’tjes en Heffens Happyke. Het Merrets Plezierke is nog in de maak.

Van Arendonkse Attentie’tjes tot Heffens Happyke: Geelse Gelukskes krijgen al navolging in zeven andere gemeenten
Een Geels Gelukske. Foto: Joren De Weerdt

De Geelse Gelukskes zijn intussen al zo ingeburgerd, dat de Geelse handelaarsvereniging stickers sponsort die deze week af te halen zijn bij de dienst toerisme in Geel. Op die gele stickers staat de boodschap ‘Ik ben een Geels Gelukske, neem mij mee’, met verwijzing naar de Facebookpagina. Om het ook leuk te maken voor de verstopper, wordt de vinder opgeroepen om eventueel een foto op de Facebookpagina te posten, zodat er een wisselwerking ontstaat.

Post-its

Na de rage met de beschilderde gelukstenen lijkt er dus een nieuwe rage uitgebroken die zich als een virus verspreidt.

“Voor alle duidelijkheid: ik hoef die pluimen niet op mijn hoed, want ik liet me zelf inspireren”, legt Hanna Van Thienen uit. “Ik kwam op het idee na een interview met Karen François, huisartieste van het MAS die de actie ‘Zwerfgoed’ lanceerde waarbij ze Antwerpenaars oproept om in Antwerpen pakjes met erfgoed te verstoppen. Dat kan van alles zijn: van een taartenrecept tot een oud gedichtje. Toen ik nog studeerde, liet ik zelf post-its achter op de trein met opbeurende tekstjes als ‘Je ziet er goed uit vandaag!’. Onlangs verstopte de stad Geel duizend badeendjes als troostertje dat de grote Palmkermis niet kan doorgaan. Wie een eendje vond, kon een prijs ophalen. Die eendjes ontketenden zo’n rush waardoor velen ontgoocheld achterbleven.”

Van Arendonkse Attentie’tjes tot Heffens Happyke: Geelse Gelukskes krijgen al navolging in zeven andere gemeenten
Thea, de dochter van Hanna Van Thienen. Foto: Joren De Weerdt

Bij Hanna groeide het plan om zelf vijf pakjes te verstoppen, gekocht bij lokale handelaars. “Kleine dingen, zoals een kaarsje, een bruisbal en een koffiemok. Ik heb ze in krantenpapier ingepakt en ben ze met de bakfiets gaan verstoppen op droge plekken. Op mijn begeleidend briefje stond: ‘Ik hoop dat dit een glimlach op je gezicht tovert’. Van de eerste kreeg ik geen berichtje, maar nadien wel.”

Intussen verstoppen al tientallen andere Gelenaars gelukskes. Op de foto’s op de Facebookpagina is te zien hoe mensen glunderend poseren met een pannenkoekenplantje dat ze op het Engels kerkhof vonden en een pannenkoekenmix die in het bushokje lag.

“Het verstoppen is minstens zo leuk als het vinden”, zegt Hanna.

Geen zwerfvuil

Het concept doet wat aan de zwerfboeken denken. Eerlijkheidshalve geven we Hanna toe dat we al geregeld op zo’n zwerfboek zijn gestoten, maar er nog nooit eentje vonden dat het lezen waard was. Meestal zijn het stationsromannetjes die niemand wil. “Zo’n zwerfcadeautje mag inderdaad niet tot een ontgoocheling leiden. Het mag geen zwerfvuil worden. Ik las ook al een berichtje van iemand die vanachter de haag zag hoe het Geels Gelukske dat ze net verstopt had na opening botweg vernield werd. Iets hoeft niet duur te zijn om het toch de moeite waard te vinden. Ik heb nu een leeg kruiswoordraadselboekje klaarliggen.”

Van Arendonkse Attentie’tjes tot Heffens Happyke: Geelse Gelukskes krijgen al navolging in zeven andere gemeenten
Michèle Wouters uit Herentals startte in navolging van Geelse Gelukskes met Hertals Gelukske. Foto: Joren De Weerdt

Michèle Wouters (29) uit Herentals beheert samen met Sofie sinds twee dagen het Hertals Gelukske. “We hebben al 112 leden. Ik heb al een fles shampoo en een parfumflesje verstopt in de Herentalse stationsbuurt. Nieuwe dingen die ik thuis nog had liggen. Net als een nieuw vestje dat ik nog nooit gedragen heb. Iemand anders postte al een foto hoe blij ze er mee is!”

Van Arendonkse Attentie’tjes tot Heffens Happyke: Geelse Gelukskes krijgen al navolging in zeven andere gemeenten
Foto: Joren De Weerdt

Michèle, een groot hondenliefhebber, legde ook al een ingepakt cadeautje voor hondjes in Herentals. “Hypoallergene snoepjes voor honden. Er staat duidelijk op het pakje dat het voor viervoeters is. Ik wil wel meer cadeautjes voor dieren verstoppen. Het is zo’n rare tijd momenteel. Onze maatschappij kan een gelukzalige glimlach door zo’n verrassende vondst goed gebruiken.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN