Parlementsverkiezingen Duitsland

CDU kiest voor Laschet als kandidaat-bondskanselier

CDU kiest voor Laschet als kandidaat-bondskanselier

Armin Laschet. Foto: REUTERS

De leiding van de Duitse christendemocratische partij CDU heeft maandagavond tijdens een interne stemming gekozen voor Armin Laschet als kandidaat-bondskanselier, voor de parlementsverkiezingen in september. Dat heeft een partijwoordvoerder laten weten.

Na meer dan zes uur vergaderen stemden 31 bestuursleden op CDU-voorzitter en deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen Laschet, en 9 op zijn tegenstander, CSU-topper Markus Söder. Er waren 6 onthoudingen.

CDU kiest voor Laschet als kandidaat-bondskanselier
Markus Söder. Foto: AFP

Söder, van CDU’s Beierse zusterpartij CSU, had eerder op de dag nog aangegeven dat hij zich zou plooien naar het besluit van dit partijorgaan. De goedkeuring van CSU is vereist om Laschet de officiële kandidaat van de christendemocraten te maken.

De druk was de laatste dagen gegroeid om een knoop door te hakken over Angela Merkels opvolging. De CDU van huidig bondskanselier Merkel en haar Beierse zusterpartij CSU – die samen de “Union” vormen – slaagden er maar niet in om uit te maken wie als kandidaat-bondskanselier naar voren zou worden geschoven voor de Bondsdagverkiezingen.

CDU geldt als de grotere partij en duidt traditioneel een kandidaat aan, maar volgens peilingen is de Beierse deelstaatpremier Söder populairder onder de achterban en kiezers in het algemeen. Heel wat partijprominenten zagen de machtsstrijd tussen de twee met lede ogen aan.

Merkel stapt op aan het eind van haar termijn, na meer dan 15 jaar als regeringsleider.

LEES OOK. Wie volgt Merkel op? Duitsland kijkt met verbijstering naar hanengevecht bij christendemocraten (+)

Corrigeer

MEER NIEUWS