Ook FIFA-voorzitter Infantino hekelt oprichters Super League, UEFA probeert boel te redden: “Het is nog niet te laat”

Ook FIFA-voorzitter Infantino hekelt oprichters Super League, UEFA probeert boel te redden: “Het is nog niet te laat”

Foto: REUTERS

“Het staat buiten kijf dat de FIFA het project van de Super League tot op het bot verwerpt. De betrokken clubs zullen de gevolgen dragen.” Dat bevestigde FIFA-voorzitter Gianni Infantino dinsdag.

LEES OOK. Super League-baas Florentino Perez lacht UEFA-dreigementen weg en verdedigt nieuwe competitie: “Wij redden het voetbal”

Infantino sprak op het jaarlijkse congres van de UEFA over de plannen om een Super League op te richten. “Het project, dat de Champions League wil vervangen, is een gesloten competitie en een dissident van bestaande instellingen”, aldus de 51-jarige Zwitser. “Ofwel maak je er deel van uit, ofwel niet. Je kan er niet voor de helft inzitten.”

Infantino benadrukte tegelijkertijd dat de spelers van de betrokken clubs uitsluiting van nationale en internationale competities riskeren.

“Ik wilde hier met jullie praten over het Covid-herstelplan, over de hervormingen van het transfersysteem, over ons gevecht tegen matchfixing, over de enorme progressie die Qatar heeft gemaakt met de mensenrechtensituatie die in 2022 zal leiden tot het beste WK ooit, over het WK voor vrouwen in 2023 en over de geweldige samenwerking tussen de FIFA en de UEFA. Maar de afgelopen 48 uur hebben duidelijk alles veranderd”, zei Infantino voorts. “Laat er geen twijfel over bestaan dat de FIFA de vorming van zo’n Super League sterk afkeurt. Het is een ‘gesloten winkel’, een clubje dat wegloopt van de huidige instituten: de nationale competities, de UEFA, de FIFA.”

Infantino benadrukte tegelijkertijd dat de spelers van de betrokken clubs uitsluiting van nationale en internationale competities riskeren.

Ook FIFA-voorzitter Infantino hekelt oprichters Super League, UEFA probeert boel te redden: “Het is nog niet te laat”
Foto: REUTERS

Ceferin doet oproep: “Nog niet te laat om mening te veranderen”

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin heeft zich dinsdagvoormiddag in zijn speech tijdens het UEFA-congres in het Zwitserse Montreux gericht tot de stichtende leden van de Super League. “Het is nog niet te laat om van mening te veranderen”, aldus de Sloveen.

De plannen voor de oprichting van de gesloten competitie werden zondagnacht bekendgemaakt, daags voor de hervorming van de Champions League, en lokten een storm van kritiek uit in Europa. “Jullie hebben een zware fout begaan, maar iedereen maakt fouten. Egoïsme vervangt hierbij solidariteit. Geld is belangrijker geworden dan roem, hebzucht belangrijker dan loyaliteit en dividenden belangrijker dan passie. Voor sommigen zijn supporters consumenten geworden, fans worden klanten en competities worden bekeken als producten. Voetbal behoort echter toe aan iedereen omdat het een deel van onze erfenis is. Respecteer dan die traditie, die geschiedenis. Dat betekent toch iets.”

Daarbij richtte hij zich ook specifiek op de zes Engelse clubs die mee aan de wieg staan van de Super League. Maandag lekte in Engeland immers al uit dat de Super League Company de nodige juridische maatregelen had getroffen om eventuele sancties van UEFA en FIFA te counteren. “Het juridische steekspel dat jullie willen uitlokken, is een gevecht dat UEFA niet kan verliezen.”

Ook FIFA-voorzitter Infantino hekelt oprichters Super League, UEFA probeert boel te redden: “Het is nog niet te laat”
Foto: EPA-EFE

“Europese Commissie kan Super League niet verbieden”

De Europese Commissie is niet bevoegd om de oprichting van de Super League tegen te houden, zo verklaarde Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Commissie, dinsdag aan de Italiaanse krant Il Messaggero.

“Dit is immers niet de bevoegdheid van de Commissie. Europa laat reeds sinds jaren de federaties en de Europese Voetbalconfederatie UEFA autonoom beslissen. Het is dus aan hen om een oplossing voor de problemen te zoeken.”

Dat neemt niet weg dat Schinas afkerig staat tegenover de Super League. “Het gaat in elk geval in tegen Europese waarden, zoals diversiteit en inclusie”, zo schreef hij eerder al op Twitter. “Daarop is ook het Europese sportmodel gebaseerd en dat moeten wij verdedigen. Het is geen voorbehouden recht voor rijke en machtige clubs die alle banden met de nationale federaties willen doorbreken.”

Britse overheid bekijkt “alle mogelijkheden” om Super League tegen te houden

De Britse overheid wil er alles aan doen om de toetreding van zes Engelse clubs tot de Super League een halt toe te roepen. Daarbij wordt er ook gekeken of er op wetgevend vlak mogelijkheden zijn.

“De eerste minister bevestigt dat de overheid niet zal staan toekijken hoe een handvol clubeigenaars een eigen, gesloten competitie opricht”, vertelde een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson dinsdag. “Daarbij liggen alle mogelijke maatregelen op tafel, ook op vlak van wetgeving, om ervoor te zorgen dat deze plannen gestopt worden.”

Johnson en de Britse minister van Sport Oliver Dowden zaten dinsdag reeds samen met afgevaardigden van de Engelse Voetbalbond FA, Premier League en supportersverenigingen, na de storm van kritiek die is ontstaan op de plannen voor de oprichting van een Super League, met daarin de Engelse eersteklassers Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham Hotspur, Manchester United en Manchester City. De overige veertien clubs in de Premier League beraden zich intussen over de toekomst.

De storm van kritiek lijkt de stichtende leden voorlopig echter niet op andere gedachten te brengen. “Verwacht niet dat wij nu plots onze plannen zullen opbergen”, vertelde een bestuurslid van een van de clubs anoniem aan Sky Sports. “Wij worden bekeken als agressievelingen, terwijl wij alleen maar een nieuwe competitie willen beginnen. Er moet iets veranderen, maar niemand wil luisteren. We hebben geprobeerd een oplossing te vinden in het huidige framework, nu zijn wij genoodzaakt dat elders te doen.”

Toch houdt hij de keur nog op een kier, op voorwaarde dat er fundamentele veranderingen worden doorgevoerd in de Champions League. “De realiteit is immers dat de Champions League geen commercieel succes is. Clubs hebben geen inspraak in het beheer van die competitie. Dat kaarten wij al jaren aan, maar er verandert niets. UEFA wil de controle ervan niet uit handen geven. Die frustraties zijn er al vijftien à twintig jaar. We worden als het ware tegengehouden in de ontwikkeling van onze eigen clubs.”

Corrigeer