Ook criminelen stilaan uit lockdown: fiets- en winkeldiefstallen in Gent op niveau van voor coronacrisis

Ook criminelen stilaan uit lockdown: fiets- en winkeldiefstallen in Gent op niveau van voor coronacrisis

Foto: mhb

Gent -

De criminaliteit in Gent trekt zich opnieuw op gang, na een pauze tijdens de coronacrisis. Het aantal gewelddadige diefstallen en diefstallen van fietsen en in winkels zitten opnieuw op pre-corona niveau.

“We zien de eerste tekenen dat de criminaliteit zich opnieuw op gang trekt.” Dat verklaarde politiechef Filip Rasschaert maandagavond in een zitting van de Gentse gemeenteraad. De politiecijfers voor de maand maart tonen voor het eerst in een hele tijd ‘normale’ niveaus.

Het is opletten met de cijfers. De coronacrisis heeft voor ongeziene pieken en dalen gezorgd in sommige vormen van criminaliteit. Oplichting via de smartphone of internet schoot fors omhoog, terwijl woninginbraken daalden. Logisch, in een jaar dat we allemaal een pak meer in ons kot zaten.

Maar in maart steken specifieke fenomenen voor het eerst in een hele tijd weer nadrukkelijker op in Gent. Zo werden in maart 118 fietsdiefstallen geregistreerd. Dat zijn er meer dan in maart 2020 (88). Er werd 56 keer ingebroken in woningen in maart, 6 keer meer dan in maart 2020.

Er zijn in maart meer diefstallen geregistreerd dan vorig jaar, meer winkeldiefstallen en meer diefstallen met geweld. De ‘coronapauze’ in de criminaliteit in Gent lijkt daarmee afgelopen te zijn.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio