PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik 2021: Monument voor de benen én het hoofd

PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik 2021: Monument voor de benen én het hoofd

Foto: BELGA

Luik-Bastenaken-Luik is een Monument waar altijd geschiedenis wordt geschreven. Vorig jaar werd nog maar eens bewezen dat in de Ardennen met de benen én het hoofd moet worden gekoerst om te overleven in deze slijtageslag. Zondag belooft de 107e editie van La Doyenne alvast weer spektakel van de bovenste slijtageplank.

PRAKTISCH:

Start: zondag 25 april 2021 om 10 uur op de Place St-Lambert in Luik

Afstand: 259,1 km

Aankomst: omstreeks 16u54 op de Quai des Ardennes in Luik

Belangrijkste passages: Col de Stockeu (14u50), Côte de la Redoute (16u00) en Côte de la Roche-aux-Faucons (16u30)

Te volgen op: de koers is zoals altijd van start tot finish te volgen op sportwereld.be. Op televisie kan u vanaf 13u25 terecht bij Eurosport, vanaf 14u25 begint de uitzending op één. Op Canvas en Eurosport kan u de vrouwenwedstrijd volgen vanaf 11u20.

LIVE. Volg hier Luik-Bastenaken-Luik LIVE van start tot finish!

Het parcours: 11 hellingen met La Roche-aux-Faucons als scherprechter

Luik-Bastenaken-Luik is één van de weinige, overgebleven koersen waarvan de naam de lading dekt: van Luik naar Bastenaken en terug. Het zegt echter niet hoe lastig deze wedstrijd is. “La Doyenne” of “de ouderdomsdeken” is niet voor niets één van de vijf Grote Monumenten in het wegwielrennen. Dit jaar 259,1 kilometer lang met elf Ardense hellingen alvorens geschiedenis te schrijven op de toepasselijke Quai des Ardennes.

Vooral de drie laatste hellingen beloven spektakel met Côte de la Redout, de Côte des Forges en vooral La Roche-aux-Faucons. Die “valkenrots” is één van de lastigste beklimmingen van allemaal, met het steile begin en daarna een lange en lastige uitloper. Daarna is het nog 10 kilometer richtig finish.

LEES OOK. PARCOURS. Luik-Bastenaken-Luik 2021: Ardense topklassieker telt dit jaar 11 loodzware hellingen of Côtes

Het sleutelmoment: La Roche-aux-Faucons (en zijn uitloper!)

De eerste schifting wordt meestal gevoerd met het drieluik Côte de Wanne, Côte de Stockeu en de Côte de la Haute-Levée. Op de iconische La Redoute wordt altijd strijd geleverd, maar op de top is het nog 36 kilometer tot Luik. De beslissing valt wellicht opnieuw de laatste beklimming van de dag: La Roche-aux-Faucons. Met een steil begin en vooral lan,ge en lastige uitloper de laatste hindernis met nadien nog meer dan tien kilometer naar de finish.

Het weer: perfect koersweertje

Zondag belooft het vrij zonnig te worden met maxima tot 15 graden. De wind blijft overwegend matig uit noordoostelijke richtingen waaien.

De favorieten: wie klopt Roglic?

Primoz Roglic kende vorig de nodige meeval om La Doyenne op zijn naam te schrijven (zie hieronder) maar de Sloveen start nu wel als topfavoriet. Op papier is Julian Alaphilippe zijn grootste tegenstander maar het is nog afwachten of de wereldkampioen er staat in de Ardennen. Met de jonge Mauri Vansevenant heeft Deceuninck - Quick-Step alvast een jonge wolf klaar staan, al lijkt die momenteel nog te licht te wegen om toppers als Tadej Pogacar, Alejandro Valverde, Marc Hirschi en Michael Woods het vuur aan de schenen te leggen.

Aan outsiders echter geen gebrek met in willekeurige volgorde Jakob Fuglsang, Wout Poels, Matej Mohoric, Michal Kwiatkowski, Tao Geoghegan Hart, Guillaume Martin, Bauke Mollema, Michael Matthews, Lennard Kämna, Wilco Kerlderman, Maximilian Schachmann, Benoît Cosnefroy en Sergio Higuita.

De overige Belgen om naar uit te kijken zijn Laurens De Plus bij Ineos Grenadiers, het Lotto-duo Tim Wellens en Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Dylan Teuns en Tiesj Benoot.

Zo was het vorig jaar: de blunders van Alaphilippe

Het peloton werd geleid door een uitstekende Dries Devenyns, die bij Deceuninck - Quick Step de rode loper uitrolde voor wereldkampioen Julian Alaphilippe. Op de Côte de la Roche-aux-Faucons ontplofte de koers. De onvermijdelijke aanval van Alaphilippe werd uitstekend gepareerd door Marc Hirschi. De Sloveense tandem Tadej Pogacar-Primoz Roglic, eerste en tweede in de Tour, kon later aansluiten waardoor ze met z’n vieren naar de finish reden. Maar ook Matej Mohoric kwam in de laatste kilometer nog aansluiten en speelde het op de verrassing, tevergeefs.

Alaphilippe zette uiteindelijke als eerste in de sprint, maar hinderde Marc Hirschi in volle sprint met een plots uitwijkmanoeuvre, waardoor de voet van de Zwitser uit zijn klikpedaal schoot. Alaphilippe gooide vervolgens ook te vroeg de armen in de lucht, waardoor Roglic er met een ultieme jump nog nét overheen kwam.

Alaphilippe werd na zijn manoeuvre in de sprint uiteindelijk teruggezet naar de vijfde plaats, waardoor Hirschi en Pogacar tweede en derde werden. Achter de top vijf werd de sprint van het peloton overigens overtuigend gewonnen door Mathieu van der Poel.

Uitslag 2020:

1. Primoz Roglic (Team Jumbo - Visma)

2. Marc Hirschi (Team Sunweb)

3. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)

4. Matej Mohoric (Bahrain - McLaren)

5. Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick Step)

6. Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix)

7. Michael Woods (EF Pro Cycling)

8. Tiesj Benoot (Team Sunweb)

9. Warren Barguil (Team Arkéa - Samsic)

10. Michal Kwiatkowski (Ineos)

PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik 2021: Monument voor de benen én het hoofd
Foto: BELGA

De laatste 10 winnaars:

2011: Philippe Gilbert

2012: Maksim Iglinski

2013: Daniel Martin

2014: Simon Gerrans

2015: Alejandro Valverde

2016: Wout Poels

2017: Alejandro Valverde

2018: Bob Jungels

2019: Jakob Fuglsang

2020: Primož Roglič

PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik 2021: Monument voor de benen én het hoofd
Foto: BELGA

Recordhouders:

5 zeges: Eddy Merckx

4 zeges: Alejandro Valverde, Moreno Argentin

3 zeges: Fred De Bruyne, Alfons Scheeprs, Léon Houa

PRAKTISCHE GIDS. Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik 2021: Monument voor de benen én het hoofd
Foto: BELGAIMAGE
Corrigeer

MEER NIEUWS