Terrassen in Nederland volgende week al open, maar als Belg mag je niet zomaar gaan

Terrassen in Nederland volgende week al open, maar als Belg mag je niet zomaar gaan

Foto: Shutterstock

De terrassen gaan in ons land pas open op 8 mei, maar in Nederland is het volgende week al zover. Toch zit even over de grens een pintje pakken er voor Vlamingen nog niet meteen in, tenzij die bereid zijn om meer dan tien dagen in quarantaine te zitten.

In Nederland gaan de terrassen volgende week al open: de buitenterrassen gaan vanaf 28 april weer open van 12 uur tot 18 uur. Je mag maximaal met twee personen aan een tafel zitten tenzij het om een bubbel gaat. Per horecazaak mogen maximaal 50 personen een plekje zoeken. Die moeten zich registreren en een tafeltje reserveren.

Met de terrassen die bij onze noorderburen al sneller openen, klinkt het aanlokkelijk om eventjes over de grens te rijden om daar te genieten van een hapje en een drankje. Want Belgen die minder dan 48 uur in het buitenland zitten, moeten geen Passenger Locator Form invullen en dus is een test en quarantaine niet verplicht. “Maar zo simpel is het niet”, zegt Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum. “De niet-essentiële reizen zijn effectief opnieuw toegestaan, maar de mensen vergeten soms dat er in het buitenland ook nog maatregelen gelden”, aldus Stevens.

Wie Nederland binnen wil, moet namelijk onmiddellijk bij aankomst in (thuis)quarantaine en dat gedurende tien dagen. Na een negatieve coronatest op dag vijf kan die quarantaine verbroken worden. Maar het zal dus zeker vijf dagen duren voor je als Belg iets kan gaan eten of drinken op een terras.

LEES OOK. Vanaf vandaag mogen we weer reizen: maar mag je wel overal binnen en welke maatregelen gelden daar? (+)

Daarnaast zal je toch het PLF-document moeten invullen, aangezien je meer dan 48 uur in het buitenland bent geweest door de vijfdaagse quarantaine. Je zal dan ook een PCR-test moeten laten afnemen en in quarantaine moeten, aangezien Nederland rood kleurt op de kaart. Pas na een tweede test op dag zeven zal je uit quarantaine mogen. Een pintje drinken in Nederland zal dus gepaard gaan met in totaal minstens twaalf dagen quarantaine en verschillende coronatests.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN