Zware brand Anderlecht: “Geen sprake van huisjesmelkerij in gebouw”

Zware brand Anderlecht: “Geen sprake van huisjesmelkerij in gebouw”

Foto: BELGA

Brussel / Anderlecht -

Het gebouw in de Anderlechtse Heyvaertstraat dat maandag is uitgebrand, telde officieel 11 wooneenheden, waarin 9 gezinnen van in totaal 28 personen waren ingeschreven. Dat meldt de Anderlechtse burgemeester Fabrice Cumps dinsdagavond. Bij de brand kwamen drie mensen om het leven, terwijl 31 personen, bij wie vier brandweerlui, gewond raakten.

“Het gaat niet om huisjesmelkerij”, zegt de burgemeester. “Al kunnen we niet uitsluiten dat er te veel mensen in het gebouw woonden, aangezien we geen zicht hebben op de woonoppervlakken. Ook weten we niet of er mensen verbleven die er niet waren ingeschreven. We kunnen waarschijnlijk wel spreken van slechte huisvesting. In deze wijk zijn er heel wat appartementen waar te veel mensen wonen en misschien voldeden deze woningen ook niet aan alle normen. De brandexperts moeten sowieso duidelijkheid brengen over de oorzaak van de brand.”

LEES OOK. Twee lichamen gevonden na brand in Anderlecht: vermoedelijk vermiste vader en dochter

In het pand, dat verhuurd werd, was er op het gelijkvloers een winkel in plastic en papieren verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen, waarvan de voorraad opgeslagen lag in een opslaplaats op een binnenkoer aan de achterzijde. De brand heeft zich naar die opslagplaats uitgebreid en de voorrraad papier en plastic heeft het vuur urenlang gevoed. In die binnenkoer was ook nog een kleine wooneenheid.

Naar eigen zeggen heeft de burgemeester van de bewoners vernomen dat die hun huisbaas niet hebben kunnen bereiken, en vermoeden ze dat hij in het buitenland verblijft. De gemeente heeft intussen de eigenaar aangeschreven die in het kadaster is opgenomen, en in Brussel zou wonen.

“Mijn medeleven gaat uit naar de families die een dierbare hebben verloren, naar degenen die gewond zijn geraakt en de mensen die hun woonst kwijt zijn”, gaat burgemeester Cumps verder. “Intussen moet niemand op straat verblijven. Veertien families die niet bij familie of vrienden terechtkonden, zijn opgevangen in twee hotels. We zullen de slachtoffers begeleiden in de zoektocht naar een nieuwe woonst.”

Corrigeer

MEER NIEUWS