Derek Chauvin over hele lijn schuldig aan moord op George Floyd: dit moet je weten

Video: reuters

De jury in het proces tegen ex-politieagent Derek Chauvin voor de dood van George Floyd heeft dinsdagavond een verdict bereikt: de twaalf juryleden bevonden de man schuldig over de hele lijn. Een strafmaat is er nog niet: daarover zal de rechter pas over acht weken beslissen. Vanuit alle hoeken stromen reacties binnen, onder meer vanuit de familie van George Floyd.

Na drie weken proces, 45 getuigenissen en een tiental uur beraadslagen, verspreid over twee dagen, heeft de jury in Minneapolis unaniem geoordeeld dat ex-politieagent Derek Chauvin schuldig is aan alle drie aanklachten waarvoor hij terechtstond: onopzettelijke moord in de tweede graad (zonder voorbedachte rade), moord in de derde graad (onopzettelijk, als gevolg van een gevaarlijke daad), en doodslag in de tweede graad. Met andere woorden: het is door zijn tussenkomst dat George Floyd op die noodlottige 25 mei 2020 om het leven is gekomen. Chauvin hoorde het vonnis onbewogen aan.

Euforie

De uitspraak leidde tot euforie in de rechtbank en ver daarbuiten. “We matter! We matter!”, schreeuwde een zwarte vrouw het uit op George Floyd Square. “Guilty!”, scandeerde de massa voor het gerechtsgebouw. “All three counts.” Activisten, sympathisanten en buurtbewoners vielen elkaar in de armen. Ook nabij Cup Foods, de winkel waar Floyd gearresteerd en gedood werd, werd er gefeest. De eigenaars hadden de winkel gesloten om het verdict te aanhoren.

VIDEO. “Gerechtigheid!”: vreugdetaferelen barsten los na schuldigverklaring van agent die George Floyd doodde

Ook de familie van de overleden Floyd reageerde opgelucht. “Dit is pijnlijk verdiende gerechtigheid”, stond te lezen in een geschreven verklaring die na de uitspraak verdeeld werd. “Maar het vonnis reikt veel verder dan Minneapolis en heeft belangrijke gevolgen voor het land en zelfs de wereld. Gerechtigheid voor Zwart Amerika is gerechtigheid voor heel Amerika.”

De zaak is voor hen een “keerpunt in de Amerikaanse geschiedenis” wat betreft verantwoording voor de politiediensten. Het vonnis is een “duidelijk signaal” en de familie hoopt dat de boodschap in elke stad en staat duidelijk aangekomen is. “Maar het eindigt hier niet”, valt nog te lezen in de reactie. De drie andere agenten betrokken bij de noodlottige arrestatie moeten ook verantwoording afleggen voor hun daden, klinkt het.

VIDEO. Familie van George Floyd slaakt enorme zucht van opluchting: “Pijnlijk verdiende gerechtigheid”

Biden en Obama reageren

President Joe Biden nam na de uitspraak contact op met de familie van Floyd en sprak daarna de natie toe. “Dit kan een grote stap voorwaarts zijn in de strijd naar gerechtigheid in Amerika“, klonk het, al had Biden ook een sombere boodschap. “Laat ons eerlijk zijn: een dergelijk vonnis is ook veel te zeldzaam. Voor veel mensen lijkt het alsof er een unieke en buitengewone samenkomst van factoren nodig was om tot dit oordeel te komen: een moord op klaarlichte dag die onze oogkleppen verwijderde, zodat de hele wereld het systematische racisme kon zien. Dat is en blijft een smet op de ziel van onze natie, een knie in de nek van gerechtigheid voor zwarte Amerikanen.”

De president sprak ook over de familie van George Floyd. “Niets kan hun broer, hun vader ooit terugbrengen.” Waarna Biden vertelde over een gesprek dat hij bij de begrafenis van George Floyd had met Gianna, het 6-jarige dochtertje van de man. “Ik vertelde haar toen hoe dapper ik haar vond. Ik knielde naast haar neer, en zei haar dat haar papa trots op haar was. En toen zei ze: ‘Papa heeft de wereld veranderd’. Wel, vandaag heb ik opnieuw met Gianna gesproken. En ik heb haar gezegd: ‘Ja, papa heeft de wereld veranderd. Laat dat zijn nalatenschap zijn: één van vrede, niet van geweld.”

VIDEO. President Biden spreekt natie en dochtertje van George Floyd toe: “Jouw papa heeft de wereld veranderd”

Ook gewezen president Barack Obama liet van zich horen na het vonnis. Op Twitter schreef hij dat de jury “het juiste heeft gedaan”. "Maar als we eerlijk zijn met onszelf, weten we allemaal dat gerechtigheid over veel meer gaat dan één verdict in één rechtszaak. Echte gerechtigheid vereist dat we in het reine komen met het feit dat zwarte Amerikanen elke dag anders behandeld worden. Het vereist dat we erkennen dat miljoenen van onze vrienden, familie en medeburgers in angst leven dat hun volgende ontmoeting met de ordediensten hun laatste kan zijn.” Volgens Obama is het verdict een eerste stap, maar moet nu verder gewerkt worden aan hervormingen om Amerika beter te maken. Hij bedankt de miljoenen mensen die hun stem al laten horen hebben.

Strafmaat

Derek Chauvin werd meteen na het vonnis geboeid weggeleid. Hij blijft opgesloten tot de rechter de strafmaat bepaalt, wat nog acht weken kan duren. De ex-agent riskeert voor de veroordelingen respectievelijk maximaal 40, 25 en 10 jaar cel.

LEES OOK. Na de veroordeling: wat nu met Derek Chauvin? (+)

Zijn advocaten hebben nog 60 dagen om in beroep te gaan, al is het niet duidelijk of ze dat van plan zijn.

LEES OOK. Een schikking van 27 miljoen dollar en een andere dode zwarte Amerikaan: waarom het beroep van Derek Chauvin weinig kans op succes heeft

Derek Chauvin over hele lijn schuldig aan moord op George Floyd: dit moet je weten
Foto: via REUTERS

Negen minuten

De 46-jarige zwarte Amerikaan George Floyd stierf op 25 mei 2020 nadat de blanke agent Derek Chauvin zijn knie tijdens de arrestatie ruim 9 minuten op zijn hals had geduwd. De beelden van Floyd die meermaals om adem smeekt (“I can’t breathe”) en voor zijn leven vecht, brachten wereldwijd een golf van protest tegen racisme en politiegeweld op gang.

Corrigeer

MEER NIEUWS