Grote bevraging A12: bewoners en bedrijven willen tunnel onder vijf kruispunten

Video: ATV

Antwerpen / Wilrijk / Aartselaar -

Een meerderheid van de bewoners, bezoekers en bedrijven rond de A12 in Aartselaar en Wilrijk en de parallelle Boomsesteenweg (N177) is vragende partij voor een lange tunnel onder de vijf huidige kruispunten. Dat blijkt uit een bevraging die het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) organiseerde. De 2.239 deelnemers duidden vlot doorgaand verkeer op de A12, verkeersveiligheid en vlotte oversteekbaarheid van de kruispunten met gemotoriseerd vervoer, de fiets en te voet aan als prioriteiten voor een herinrichting.

De kruispunten van de A12 met de Bist en Langlaarsteenweg, de Vluchtenburgstraat en Leugstraat, de Helststraat en Guido Gezellestraat, de Cleydaellaan en Kontichsesteenweg en tot slot de Terbekehofdreef en Atomiumlaan zijn al langer probleemgevallen. Het gaat om erg drukke en onoverzichtelijke kruispunten waar dagelijks lange files staan en vaak zware ongevallen gebeuren.

Door de jaren heen werden er al verschillende ingrepen gedaan aan de inrichting en lichtenregeling, maar een structurele oplossing bleef uit. De Vlaamse overheid wil daar nu werk van maken en organiseert allereerst een onderzoek naar de verschillende mogelijkheden.

Prioriteiten

De deelnemers aan de bevraging vinden doorstroming op de A12, verkeersveiligheid en vlotte oversteken prioritair. De helft van de bevraagden vindt ook een fietspad essentieel, met voorkeur voor een dubbelrichtingsfietspad langs beide zijden van de weg. Een meerderheid ziet heil in een tunneloplossing, met name één lange tunnel onder de vijf kruispunten in kwestie.

“De herinrichting van de A12/N177 biedt duidelijk heel wat mogelijkheden voor de modal shift waarbij meer ingezet wordt op openbaar vervoer en fiets ten opzichte van autoverkeer”, vindt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) voorts. “Veel deelnemers zouden het openbaar vervoer gebruiken als er een snelle tramverbinding zou aangelegd worden. En met goed uitgeruste fiets- en voetpaden krijgen we op dit traject meer mensen op de fiets en op de been.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio