Mondmasker blijft voorlopig verplicht in Gent: “Cijfers liggen nog te hoog”

Mondmasker blijft voorlopig verplicht in Gent: “Cijfers liggen nog te hoog”

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

Iedereen ouder dan twaalf jaar moet voorlopig nog steeds een mondmasker dragen op heel wat plaatsen in Gent, dag en nacht. Een versoepeling van de lokale regels zit er nog niet in, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

Vanaf maandag 26 april is het niet langer verplicht om op elk moment en overal in het stadscentrum van Oostende het mondmasker op te zetten. Dat heeft burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) beslist.

Een lokaal bestuur kan beslissen waar en wanneer er op haar grondgebied mondmaskers gedragen moeten worden. In Gent is een mondmasker sinds vorige zomer in een groot deel van de binnenstad verplicht, dag en nacht. Ook wie fietst in het stadscentrum moet in theorie een masker dragen.

Besmettingscijfers

Een versoepeling van die regels is nog niet meteen aan de orde, is te horen bij burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). “We zullen de mondmaskerplicht te gepasten tijde evalueren, in overeenstemming van het advies van virologen. Maar momenteel liggen de besmettingscijfers daarvoor nog te hoog.”

Mondmasker blijft voorlopig verplicht in Gent: “Cijfers liggen nog te hoog”
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De laatste veertien dagen hebben 1.300 Gentenaars een positieve test afgelegd. De positiviteitsratio ligt regelmatig boven de tien procent: dat betekent dat één op de tien testen positief terugkomt en dat het virus dus nog steeds goed circuleert onder de Gentenaars.

Vanuit de Gentse ziekenhuizen klinken ook nog steeds alarmerende signalen. “Als er hier een ramp zou gebeuren zoals de brand in Anderlecht, zouden we massaal niet-dringende ingrepen moeten uitstellen. Dat is zeker niet evident.”

Ter herinnering, op deze plaatsen in Gent is een mondmasker nog steeds officieel verplicht, dag en nacht:

  • Openbare gebouwen
  • Het winkelwandelgebied en een reeks drukke straten
  • In een straal van tweehonderd meter rond de in- en uitgang van elke school
  • Tijdens ceremonies en godsdienstige bijeenkomsten
  • Tijdens alle evenementen, recepties of voorstellingen, toegankelijk voor publiek
  • Statische betogingen op de openbare weg
  • Leefstraten
  • Recyclageparken
  • In een taxi

Volgens het lokale politiereglement mag je op die plaatsen een masker enkel afzetten om te drinken, eten, de neus te snuiten of om te liplezen voor doven of slechthorenden. Ook medische redenen worden aanvaard. Een masker afzetten om te roken, mag bijvoorbeeld niet volgens de letter van het Gentse reglement. De regels zijn in juli 2020 voor het eerst ingevoerd, zonder einddatum.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio