Boris Johnson beloofde belastingvoordelen in ruil voor beademingsapparaten

Boris Johnson beloofde belastingvoordelen in ruil voor beademingsapparaten

Foto: EPA-EFE

De Britse premier Boris Johnson beloofde de stichter van stofzuigerfabrikant Dyson belastingvoordelen in ruil voor de productie van beademingsapparaten in Groot-Brittannië.

James Dyson en zijn werknemers zouden geen extra belastingen zouden moeten betalen als ze ingingen op het voorstel. Dat blijkt uit sms’jes tussen Dyson en Johnson, die Britse media konden inkijken. In een sms zegt Johnson dat hij een belastingkwestie zal “regelen”. Later verzekert de Britse premier dat zijn regering “(hem) zal steunen om te doen wat nodig is.”

Dyson is vooral bekend als producent van zakloze stofzuigers. Vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat het beademingsapparaten zou maken voor de Britse gezondheidsdienst NHS, nadat die door de coronacrisis een tekort hadden vastgesteld. Dyson kreeg een bestelling voor 10.000 apparaten, die later geannuleerd werd.

Volgens de woordvoerder van de Britse regering zorgde de pandemie zorgde er wel degelijk voor een vrees dat er niet genoeg ademhalingapparatuur zou zijn. “Zoals de bevolking mag verwachten, deden we alles wat we konden in uitzonderlijke tijden om onze burgers te beschermen en toegang te krijgen tot de juiste medische apparatuur.”

James Dyson reageert dat het “absurd” is om te suggereren dat de “dringende correspondentie” iets anders was dan het proberen te “voldoen aan de regels.”

Dyson werd in 1991 opgericht in Engeland. De fabrikant verhuisde in 2019 naar Singapore. Het luidde toen dat belastingen niet aan de grondslag lagen. Toenmalig CEO Jim Rowan zei dat het bedrijf belastingen zou blijven betalen in Groot-Brittannië.

Corrigeer

MEER NIEUWS