193 woningen ontruimd na vondst vliegtuigbom, zaterdag moeten mensen weer uit hun huis

193 woningen ontruimd na vondst vliegtuigbom, zaterdag moeten mensen weer uit hun huis

In en rond de Kanaalstraat werden heel wat mensen geëvacueerd. Foto: svg

Evergem -

Voor de derde keer in vier maanden tijd werd een vliegtuigbom opgegraven in de dorpskern van Rieme. Ontmijningsdienst Dovo was woensdag ter plaatse en liet de buurt ontruimen. Omdat er speciaal materiaal nodig is om de bom te ontmantelen, zal ze pas zaterdag onklaar worden gemaakt.

In Rieme zijn al een tijdje grote wegenwerken aan de gang. Het kanaaldorp werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Dat er dus vliegtuigbommen gevonden zouden worden tijdens de vele graafwerken is geen verrassing.

De bom die woensdagnamiddag omstreeks 16 uur opgegraven werd in de Kanaalstraat, is de derde in vier maanden tijd. Net als de vorige keren werden de hulpdiensten en ontmijningsdienst Dovo opgeroepen. (Lees verder onder de foto)

193 woningen ontruimd na vondst vliegtuigbom, zaterdag moeten mensen weer uit hun huis
Foto: Gemeente Evergem

Iedereen die binnen de veiligheidszone van honderd meter woont, kon terecht in Sportcentrum Hoge Wal.

LEES OOK. Hier is de kans op ondergrondse bommen zo groot dat gemeentebestuur nu al hotelkamers reserveert om buurt te evacueren

Volgens de brandweer van de hulpverleningszone Centrum kon het nog een tijdje duren vooraleer de bom effectief ontmanteld kan worden. “Tijdens de ontmanteling van de bom wordt de veiligheidszone uitgebreid naar 300 meter”, luidde het. Dat gebeurde rond 19 uur. In totaal werden de bewoners van 193 huizen geëvacueerd.

Dag en nacht bewaking

Later bleek dat er speciaal materiaal nodig was om de bom onklaar te maken. Daarom werd beslist dat Dovo de bom pas op zaterdag 24 april zal ontmantelen. Donderdag en vrijdag zal de politie het springtuig dag en nacht bewaken.

De mensen die werden geëvacueerd, mochten woensdagavond weer naar huis. Zaterdag zullen de omwonenden die in een straal van 400 meter wonen opnieuw worden geëvacueerd naar Sportcentrum Hoge Wal.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio