Acteur Rik Andries (84), bekend van ‘Thuis’ en ‘De kat’, overleden

Acteur Rik Andries (84), bekend van ‘Thuis’ en ‘De kat’, overleden

Foto: BELGA

Acteur Rik Andries is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat meldt VRT Nieuws. De acteur was onder meer bekend als dokter Walter in Thuis en als actieheld in De kat.

Acteur Rik Andries (84), bekend van ‘Thuis’ en ‘De kat’, overleden
Foto: VRT

Rik Andries was decennialang een van de bekendste acteurs in televisiereeksen op de BRT. Zo had hij twee jaar lang een vaste rol in Thuis als dokter Walter De Decker - hij was erbij vanaf het begin tot aflevering 214 - en was hij een spectaculaire actieheld in De kat. Hij acteerde ook in films en theatervoorstellingen, vooral bij het KVS. Daar werd hij in 1993 met zes collega’s ontslagen.

Op de set van Thuis stond hij aan de zijde van Leah Thys. “Rik en ik hebben jarenlang samen op de set gestaan. Dat is s genieten als er een klik is tussen de twee en Rik was een geweldig acteur om mee te werken”, zegt zij over het overlijden. “En dan niet enkel om zijn kwaliteiten als acteur, maar ook als mens: hij was ook een innemende man. En dat mag gezegd worden: dokter Walter was mee daardoor de liefste echtgenoot die Madame Marianne ooit gehad heeft.”

“Het maakt me triest dat hij jaren geleden al de ziekte en het zware lot tegenkwam”, zegt Thys nog. “Maar ik ben ook blij voor hem en zijn familie dat hij nu eindelijk rust kan hebben.”

Ook Annick Segal reageerde al op het overlijden. Ook zij leerde Andries kennen op de set van Thuis. “Hij was toen al een coryfee waar mijn generatie acteurs, op dat moment de jonge garde, enorm naar opkeek omdat hij het spelen in alle grote klassieke theaterwerken combineerde met zijn vele werk voor tv. En niet in het minst omdat hij voor ons de Vlaamse Batman was : De kat. Niet evident om als “blauwe maandag “op de televisie je eerste scènes mee te spelen Maar hij bleek heel minzaam als collega. Steeds bereid om mij met een klein woordje of een gebaar de knepen van het televisievak bij te brengen. Heel blij was ik ook met zijn knipoog, na het spelen van een moeilijke scène. Een klein teken dat ik het goed had gedaan.”

“Op de set was hij stil”, zegt Segal. “Eigenlijk heel de tijd gedreven met zijn vak bezig, voortdurend in zijn rol. Tijdens de pauze kon hij heel geestig zijn. Ik herinner mij menige slappe lach door zijn verhalen over theateranekdotes. En enorm charmant was hij ook. Maar als hij over zijn tuin begon , kwam hij pas echt op dreef. Het bericht van zijn overlijden raakt mij meer dan ik kan zeggen. Zo veel beelden komen mij terug voor ogen. Met verdriet in het hart maar met onvergetelijke herinneringen wens ik zijn vrouw en naaste familie heel veel sterkte.”

Rik Andries zou in juni 85 jaar worden. De omstandigheden van zijn overlijden zijn niet bekend.

Corrigeer

MEER NIEUWS