Gentenaars laten zich massaal vaccineren: 75 tot 90 procent gaat in op uitnodiging

Gentenaars laten zich massaal vaccineren: 75 tot 90 procent gaat in op uitnodiging

Foto: Reuters

Gent -

Een positief signaal van het Gentse vaccinatiefront: 75 procent van de Gentse 65-plussers heeft zich al laten vaccineren, een cijfer dat nog stevig zal stijgen de komende weken. De bereidheid om zich te laten vaccineren is voorlopig hoog onder de Gentenaars.

Dat is belangrijk. Om een vorm van groepsimmuniteit te bereiken tegen het coronavirus, moet minstens zeventig procent van de bevolking zich laten vaccineren. Een vaccin is niet verplicht. In Gent krijgt elke inwoner een uitnodiging om een afspraak te maken voor een vaccin.

De uitdaging is dus om een zo groot mogelijk deel van de bevolking te overtuigen om een spuitje te komen laten zetten. In Gent loopt dat voorlopig redelijk goed. Momenteel heeft 75 procent van de Gentse 65-plussers al minstens één vaccin gekregen.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. “En dat cijfer zal nog serieus stijgen”, zegt Rudy Coddens (Vooruit), schepen van Gezondheid. “Deze en komende weken zijn nog mensen uit die leeftijdsgroep ingepland voor een eerste vaccin.”

50.000 vaccinaties

De cijfers geven aan dat de Gentenaars voorlopig massaal ingaan op de vaccinuitnodigingen. Dat wordt ook bevestigd door de cijfers bij de nog oudere Gentenaars, waar de vaccinatiecampagne al grotendeels doorlopen is. “89 procent van de 80-plussers in Gent is gevaccineerd”, zegt Coddens. “En via thuisvaccinatie hopen we dat cijfer nog een klein beetje te laten stijgen.”

Toch blijft het opletten. De laatste twee weken zijn nog steeds meer dan tachtig coronabesmettingen vastgesteld bij Gentenaars ouder dan zeventig jaar. Maandag stond de vaccinatieteller in de Eerstelijnszone Gent op 51.882 personen die minstens een eerste vaccin kregen. Dat is 24 procent van alle volwassenen Gentenaars.

LEES OOK. Mee in één minuut: hoe loopt de strijd tegen corona in Gent? Een heel korte samenvatting

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN