20 buitenlandse studenten brachten “gevaarlijkere” Indiase variant coronavirus mee naar ons land, ook 4 Belgen raakten hier besmet

20 buitenlandse studenten brachten “gevaarlijkere” Indiase variant coronavirus mee naar ons land, ook 4 Belgen raakten hier besmet

Foto: REUTERS

Leuven -

Twintig buitenlandse studenten die in Aalst en Leuven een opleiding verpleegkunde volgen, blijken besmet met de Indiase variant van het coronavirus. Het gaat om 11 van de 21 studenten die in Aalst verblijven en 9 van de 22 in Leuven. “Een strikte quarantaine en opvolging zijn per direct van toepassing”, zegt Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). Ook vier Belgen liepen de variant op, terwijl ze niet op reis waren geweest.

Enkele weken geleden reisde een groep studenten uit India naar ons land. In Aalst en in Leuven zouden ze gedurende een jaar een opleiding verpleegkunde doorlopen. “Hoewel ze de pre-testing naar verluidt hebben doorlopen, en ook de quarantainevoorschriften zouden hebben nageleefd, blijken elf studenten besmet met de Indiase variant van het coronavirus”, zegt Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).

“Vanzelfsprekend zijn wij bij het vernemen van dit nieuws meteen tot actie overgegaan. Voor alle duidelijkheid: de studenten in kwestie, die zich overigens bijzonder welwillend en coöperatief opstellen, hebben zich nog niet gemengd onder de bevolking. Sinds hun aankomst zitten zij in quarantaine. Uiteraard blijft deze quarantaine nu strikt gehandhaafd. Onder geen beding mogen betrokkenen hun woning verlaten. Die quarantaine zal ook actief worden gecontroleerd en opgevolgd door de Aalsterse politie. Het spreekt voor zich dat de Aalsterse veiligheidscel deze situatie zeer stringent blijft opvolgen en niet zal aarzelen om waar nodig bijkomende maatregelen te nemen.”

Besmet in eigen land

Burgemeester Mohammed Ridouani van Leuven bevestigt dat er in Leuven 9 van de 22 studenten positief hebben getest op de Indiase variant. “Net als in Aalst zitten de studenten bij ons in quarantaine. De lokale politie controleert en ons crisisteam volgt ook hier de situatie streng op. We staan ook in contact met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.”

Naast de twintig buitenlandse studenten die het virus meebrachten naar ons land, zijn donderdag in ons land ook vier gevallen gemeld van de Indiase variant van mensen die niet hebben gereisd. Twee daarvan werden vastgesteld in Vlaanderen, namelijk in Schoten en Deurne. Geen van de vier patiënten moest worden opgenomen in het ziekenhuis en hun symptomen waren mild.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN