Ook centra Wachtebeke en Wetteren werken nu met QVAX-lijst

Ook centra Wachtebeke en Wetteren werken nu met QVAX-lijst

Foto: ghl

Lochristi / Destelbergen -

In tegenstelling tot bij de opstart zijn de vaccinatiecentra van Wachtebeke en Wetteren gisteren ook toegetreden tot de zogenaamde QVAX-lijst, het reserveplatform waarop u zich kan registreren voor de vaccinatieprik.

De oproep voor vaccinatie blijft evenwel systematisch en gebeurt dus niet in volgorde van aankomst op de lijst, maar volgens de regels die door de overheden zijn vastgelegd. Alle burgers boven de 18 jaar kunnen zich wel inschrijven op de reservelijst van ELZ Scheldekracht.

De opstart van de QVAX in onze zone werd eerst uitgesteld, omdat men de resultaten van de testen in andere centra eerst wilde afwachten. Er was een goed werkende procedure met reservelijsten die men eerst zo veel mogelijk wilde verwerken. Ondertussen zijn de voordelen en de beperkingen van de QVAX-formule bekend, bijsturing is na de opstart uiteraard nog altijd mogelijk.

Daarnaast is er ook nog de snellijst met snel oproepbare personen, voor de restjes aan het eind van de dag. Daarop staan voorlopig de 65-plussers, politie- en brandweerdiensten en mensen met een chronische aandoening. Die laatste doelgroep wordt binnen enkele weken de hoofdmoot, aldus burgemeester Elsie Sierens (Open VLD) donderdagavond op de gemeenteraad van Destelbergen.

Levering vaccins

De levering van vaccins gaat ondertussen de goede richting uit. In februari en maart werden er samen 4.000 vaccins geleverd, voor april zit men al boven de 10.000 vaccins vernamen wij bij de lokale overheden. Het callcenter dat mensen contacteert draait ook op volle toeren: sinds de start van de vaccinaties zijn daar al liefst 23.241 telefoontjes gepleegd. Aanvankelijk werden hiervoor mensen gerecruteerd bij de lokale besturen, ondertussen zijn dat fulltime opdrachten met een coördinator aan het hoofd.

ELZ Scheldekracht zet ook in op zogenaamde ‘prikambassadeurs’, om per gemeente moeilijk bereikbare doelgroepen te benaderen. Een en ander in functie van het bereiken van een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad van de 18-plus bevolking.

De mobiliteitsdienst van Destelbergen organiseerde ondertussen al 126 ritten om mensen op een veilige manier naar een van de genoemde vaccinatielocaties te brengen.

ghl

Nieuws uit de buurt