Iconische C-130 op stal in Bevekom (en niet in Melsbroek)

Iconische C-130 op stal in Bevekom (en niet in Melsbroek)

Foto: BELGA

Het oudste vrachtvliegtuig van Defensie, de C-130 Hercules (CH-13), is maandag op stal gezet in zijn laatste rustplaats op de luchtmachtbasis van Bevekom (Waals-Brabant). Daar zal het toestel deel uitmaken van het luchtvaartmuseum, ondanks protest aan Vlaamse kant.

De C-130, een iconisch toestel van het Belgische leger, heeft maandag zijn laatste vlucht gemaakt van het Vlaams-Brabantse Melsbroek, waar het toestel zijn basis had, naar het Waals-Brabantse Bevekom, waar het transportvliegtuig dus met pensioen zal gaan.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), die het toestel maandag verwelkomde in Bevekom, blijft achter haar keuze voor Bevekom staan. Die keuze werd de voorbije maanden meermaals op de korrel genomen door Vlaamse politici die vonden dat het toestel in Melsbroek had moeten blijven.

“Het idee is dat er hier in Bevekom een museaal centrum is. Er zijn al 28 vliegtuigen en daar komt nu de C-130 bij om het (luchtvaart)museum verder te ontwikkelen”, zo zei de PS-minister.

Het toestel wordt toevertrouwd aan de vzw The Golden Falcon/1st Wing Historical Centre, de vzw die het luchtvaartmuseum in Bevekom beheert. Het toestel zelf blijft wel eigendom van het War Heritage Museum, het museum dat instaat voor het Belgisch historisch militair erfgoed. Bedoeling is dat het toestel vanaf de maand juni ook voorgesteld kan worden aan het grote publiek.

Corrigeer

MEER NIEUWS