Ontploffing Wilrijk: Fluvius schuldig wegens gebrek aan voorzichtigheid, twee individuele toplui gaan vrijuit

Video: rr

Wilrijk -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft dinsdag netbeheerder Fluvius schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag. Volgens de rechtbank was er sprake van een gebrek aan voorzichtigheid. “De controle en het veiligheidsbeleid heeft gefaald”, aldus de rechter. Fluvius krijgt opschorting van straf. De twee toplui van het bedrijf werden vrijgesproken.

LEES OOK. Parket wil toplui Fluvius vervolgen voor “onopzettelijke doding” na gasexplosie Wilrijk (+)

Wilrijk werd op 3 september 2019 kort na de middag opgeschrikt door een enorme explosie. Drie huizen werden met de grond gelijk gemaakt. Het ging om Ridderveld 10, 11 en 12. Drie andere woningen liepen zware schade op. Ook in de ruime omgeving was er heel wat materiële schade. De hulpdiensten konden drie slachtoffers levend van onder het puin halen. Voor de 86-jarige Louise D’hertefelt kwam alle hulp te laat.

Uit het onderzoek blijkt volgens het openbaar ministerie dat onder de verantwoordelijkheid van Fluvius fouten zijn gemaakt. “De deskundige die de oorzaak van de ontploffing heeft onderzocht, is tot de conclusie gekomen dat er een probleem was met de huisaansluiting.”

LEES OOK. Fluvius en toplui doorverwezen naar correctionele rechtbank voor explosie met één dode in Wilrijk

De huisaansluiting lag bovendien op een diepte van 27 centimeter in plaats van de reglementaire 60 centimeter. Doordat de gebrekkige aansluitingsbuis niet diep genoeg lag, is het volgens de deskundige mogelijk dat deze werd verschoven bij de graafwerken die er toen bezig waren, met een gaslek tot gevolg.

De procureur vroeg de rechtbank om Fluvius schuldig te verklaren aan onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen en onopzettelijke brandstichting. Wat de CEO en de directeur netuitbating betrof, konden geen individuele fouten worden aangetoond en dus werd voor hen de vrijspraak gevorderd. De correctionele rechtbank bevond Fluvius schuldig. De twee toplui van het bedrijf werden vrijgesproken.

LEES OOK. Een week na de explosie zijn kinderen nog steeds ongerust: “Gaat het weer boemboem doen?” (+)

Corrigeer

MEER NIEUWS