VS-president Biden wil rijken meer belastingen laten betalen

VS-president Biden wil rijken meer belastingen laten betalen

Foto: AFP

De Amerikaanse president Joe Biden wil rijke Amerikanen meer belastingen laten betalen. Zo gaan zij die meer dan 400.000 dollar per jaar verdienen 39,6 procent belasting betalen op het deel daarboven. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Het Amerikaanse toptarief voor de inkomstenbelasting is op dit moment 37 procent. Dat geldt nu voor dat deel van het inkomen boven 518.000 dollar.

Daarnaast wil Biden de komende tien jaar in totaal 80 miljard dollar vrijmaken voor de belastingdienst. Met dat geld moet de Internal Revenue Service (IRS) rijke Amerikanen en grote bedrijven beter gaan controleren. Dat zou volgens de bron van Bloomberg 700 miljard dollar aan belastinginkomsten kunnen opleveren. De IRS heeft nu een jaarlijks budget van zo’n 12 miljard dollar.

“American Families Plan”

Maandagavond raakte al bekend dat Biden het federale toptarief voor de vermogenswinstbelasting bijna wil verdubbelen. Op dit moment heft de federale regering bij Amerikanen met een inkomen boven de 1 miljoen dollar 20 procent belasting op winsten uit de verkoop van aandelen, obligaties of vastgoed. Naar verluidt wil Biden dit tarief verhogen tot 39,6 procent.

Biden presenteert woensdag zijn “American Families Plan” in het Amerikaanse Congres. Daarmee moet 1,8 miljard dollar worden vrijgemaakt voor onder meer zwangerschapsverlof, kinderopvang en onderwijs. Biden wil die plannen financieren met hogere belastingen voor vermogende Amerikanen.

Corrigeer

MEER NIEUWS