Crèche in klein dorp bestaat plots voor de helft uit tweelingen: “We hadden er nooit één, en nu zijn het er ineens vier”

Crèche in klein dorp bestaat plots voor de helft uit tweelingen: “We hadden er nooit één, en nu zijn het er ineens vier”

Bovenaan van links naar rechts: medewerkster An Goethals, Lars en Finn (2 jaar), Ellis en Ida (6 maand, eeneiig) en medewerkster Evy Beyls. Onderaan van links naar rechts: Myron en Maëlle (1 jaar) en Martha en Anna (9 maand, eeneiig). Foto: Thijs Pattyn

Ieper / Heuvelland -

De enige crèche van het Ieperse dorp Dikkebus bestaat voor bijna de helft uit tweelingen. Onder de achttien kinderen bevinden zich twee eeneiige en twee twee-eiige tweelingen.

Voor de tweede week op rij zorgen de medewerksters van de crèche van Dikkebus vlakbij de dorpskerk voor vier tweelingen. De jongste twee zijn identiek en komen uit het dorp zelf: Ellis en Ida (6 maand) en Martha en Anna (9 maand). De andere zijn twee-eiig en komen uit nabijgelegen dorpen in Heuvelland: Lars en Finn (2 jaar) uit De Klijte en Myron en Maëlle (1 jaar) uit Kemmel.

Samen met An en Naomi werkt Evy Beyls al vier jaar in de crèche onder de koepel van het Ieperse kinderdagverblijf Minneke Poes. “Nooit eerder hadden we hier een tweeling en nu zijn het er ineens vier, dat is uniek”, vertelt ze. “In onze crèche mogen we maximaal achttien kinderen opvangen. Een keer per week zijn alle kinderen aanwezig in de crèche en bestaat bijna de helft uit tweelingen. Dat is leuk.”

Meer geduld

Maar ook verwarrend. “We twijfelen wel eens tussen de namen van de identieke tweelingen. Ze dragen vaak dezelfde kleren, al zijn er bepaalde verschillen die we kunnen gebruiken als geheugensteuntje. Ellis en Ida dragen vandaag bijvoorbeeld een andere broek. Martha en Anna zijn van elkaar te onderscheiden aan de hand van hun muts, die verschilt van kleur.”

Het gedrag van tweelingen is anders dan dat van ‘gewone’ kinderen. “Doordat ze altijd samen zijn, leren ze sneller geduld uitoefenen. Ze hebben een vastere structuur, waarbij ze op hetzelfde moment slapen en eten. De tweelingen hangen sterk aan mekaar. Finn en Lars geven wel eens een knuffel of een zoen om elkaar te troosten.”

Het is pas de tweede week dat er sprake is van een vierde tweeling in de crèche. “Zolang blijft deze speciale situatie niet duren, want de oudste tweeling moet vanaf september naar school. We moeten er nu van genieten, want we zullen dit wellicht nooit meer meemaken”, besluit Evy.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio