Vleeshuis herdenkt Wannes Van de Velde met expo’s, wandeling en concerten

Vleeshuis herdenkt Wannes Van de Velde met expo’s, wandeling en concerten

Foto: IMAGEGLOBE

Antwerpen -

Het Antwerpse Museum Vleeshuis organiseert dit jaar verschillende activiteiten ter herdenking van kleinkunstenaar en troubadour Wannes Van de Velde (1937-2008). Er komt een fysieke en digitale expo, een gegidste wandeling, een reeks fysieke concerten in het najaar, een onlineconcert, een podcast en een Spotify-lijst.

Sinds augustus 2019 heeft het Vleeshuis het “schrijfkot” van Wannes Van de Velde in huis. Het gaat om zijn werkkamer, waar hij 30 jaar lang kunstwerken maakte en liedjes en teksten schreef. Via Google Arts & Culture kan je aan de hand van enkele voorwerpen uit de kamer kennismaken met de veelzijdige kunstenaar die Van de Velde was. Er is ook een fysieke expo, die vanaf nu tot en met 31 december kan worden bezocht en waar het verhaal wordt verteld van Wannes Van de Velde als poppenartiest: hij maakte poppen, schreef teksten en muziek en voerde er theaterstukken mee uit en schreef ook het protestlied “Het lied van de Neus” geïnspireerd door het Poesjetheater naast het Vleeshuis.

“Woensdagklankenconcerten”

Een gegidste wandeling brengt de bezoeker eveneens naar de fysieke expo, maar ook doorheen de wijk errond waar Van de Velde opgroeide en inspiratie haalde voor zijn liedjes. Verder staat de artiest centraal tijdens een reeks “Woensdagklankenconcerten” met muzikanten die nog met hem samenspeelden en waar alle verschillende muziekgenres waar Van de Velde in thuis was, aan bod komen.

Samen met Radio 1 maakte het Museum Vleeshuis intussen ook een podcast over Van de Velde, die vanaf 1 mei te beluisteren valt. Het museum stelt verder een onlineconcert ter beschikking waarbij zanger Kevin Van Staeyen, luitiste Sofie Vanden Eynde en gitarist Peter Verhelst zich lieten inspireren door de luitboeken in de werkkamer van Van de Velde. Tot slot maakte Museum Vleeshuis een Spotify-lijst met liedjes van Van de Velde en artiesten die door hem geïnspireerd raakten.

Corrigeer

MEER NIEUWS