Rabobank gaat in Nederland vanaf 100.000 euro spaargeld negatieve rente aanrekenen

Rabobank gaat in Nederland vanaf 100.000 euro spaargeld negatieve rente aanrekenen

Foto: Utrecht Robin/ABACA

De Nederlandse bank Rabobank gaat per 1 juli een negatieve rente rekenen van 0,5 procent voor tegoeden van boven de 100.000 euro van zakelijke en particuliere klanten. Volgens de bank hangt de stap samen met de aanhoudend lage rente in de markt.

Voor particuliere klanten met een saldo tot en met 100.000 euro verandert er niets. Op particuliere spaar- en beleggersrekeningen vergoedt Rabobank tot en met 100.000 euro een rente van 0,01 procent. Met deze aanpassingen blijft 95,8 procent van alle particuliere en zakelijke klanten nog steeds gevrijwaard van negatieve rente, aldus Rabobank.

LEES OOK. ING maakt zichtrekeningen duurder en gaat strafrente aanrekenen op spaargeld: waarom doen ze dit? En gaan andere banken volgen? (+)

De bank zegt de groep die geraakt wordt door negatieve rente zo klein mogelijk te willen houden en de drempel waarover het gaat zo hoog mogelijk, maar Rabobank kan hier gezien de aanhoudende lage rentes geen garanties op geven.

Rabobank is ook actief in België, al kondigde Rabobank.be vorige maand aan dat ze zal verdwijnen van de Belgische en de Duitse markt. België en Duitsland waren de laatste Europese landen waar de bank naast Nederland nog actief was als spaarbank voor particulieren. Bij de Belgische bankdochter zijn er geen negatieve rentes op spaargeld, leert de website.

Niet eerste

Ook andere banken in Nederland, ABN AMRO, ING en de Volksbank, kondigden onlangs aan om al vanaf een lager spaarsaldo negatieve rente te gaan rekenen per 1 juli. Klanten van ING in Nederland en de Volksbank moeten over het bedrag boven 100.000 euro 0,5 procent rente betalen. Klanten van ABN AMRO betalen vanaf 150.000 euro een half procent rente. Onder de Volksbank vallen de merken SNS, ASN Bank en RegioBank.

Het besluit van al deze banken om negatieve rente te rekenen hangt samen met de al langer geldende zeer lage rentes in Europa. Banken moeten zelf ook rente betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. De rente is al lange tijd extreem laag, omdat de ECB de kredietverstrekking wil stimuleren. Dat is goed voor de economie. Economen wezen er eerder op dat ook structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, de rentes drukken.

Corrigeer

MEER NIEUWS