Extreemrechts Europarlementslid verzet zich tegen overlevering aan Griekenland na arrestatie in Brussel

Extreemrechts Europarlementslid verzet zich tegen overlevering aan Griekenland na arrestatie in Brussel

Foto: AFP

Het extreemrechtse Griekse Europarlementslid Ioannis Lagos verzet zich tegen zijn overlevering aan Griekenland. Dat meldt het Brusselse parket woensdag. Lagos werd dinsdag opgepakt in Brussel op basis van een Europees aanhoudingsbevel, nadat hij vorig jaar in eigen land werd veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar en 8 maanden omdat hij leiding gaf aan de neonazistische partij Gouden Dageraad, die buiten de wet gesteld is als criminele organisatie. De raadkamer moet zich nu uitspreken over de uitvoering van dat Europees aanhoudingsbevel.

Lagos (48) stond met een veertigtal leden van Gouden Dageraad terecht in een proces dat jaren heeft aangesleept. De leiding van de partij werd opgepakt na de dood van de rapper en antifascistische betoger Pavlos Fyssas in Athene in september 2013. Hij werd doodgestoken door een aanhanger van Gouden Dageraad. Na anderhalf jaar werd Lagos in voorlopige vrijheid gesteld in afwachting van zijn proces. Omdat hij in 2019 verkozen raakte als Europees Parlementslid genoot hij onschendbaarheid, maar het Europees Parlement besliste maandagavond om die onschendbaarheid op te heffen.

LEES OOK. Federale politie pakt gezocht extreemrechts Europarlementslid op in Brussel

Al enkele maanden na zijn verkiezing verliet Lagos Gouden Dageraad om als onafhankelijke verder te zetelen. De partijleider van Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, en de meeste andere veroordeelden, zitten in Griekenland in de gevangenis. De nummer twee, Christos Pappas, is nog op de vlucht.

“I.L. werd op 27 april 2021 gearresteerd, waarna het parket een onderzoeksrechter heeft gevorderd om over te gaan tot uitvoering van het Europees aanhoudingsbevel”, zegt parketwoordvoerster Katrien Meulemans. “Betrokkene werd op 28 april verhoord door een onderzoeksrechter. Hij is niet akkoord gegaan met zijn overlevering aan de Griekse autoriteiten. De onderzoeksrechter besliste om betrokkene aan te houden. De raadkamer van Brussel zal binnen de 15 dagen een beslissing nemen over de uitvoering van dit Europees aanhoudingsbevel. De datum van de zitting van de raadkamer is nog niet gekend.”

Corrigeer

MEER NIEUWS