Dorpszicht verliest oude beuk op Pastoor van Haechtplein

Dorpszicht verliest oude beuk op Pastoor van Haechtplein

De meerstammige bruine beuk zal binnenkort uit het straatbeeld verdwijnen. Foto: Jean Eykmans

Meerhout -

De grote meerstammige bruine beuk op het Pastoor van Haechtplein die al decennia mee het dorpszicht van Meerhout bepaalt, zal kortelings gerooid worden. De reden is een zwam in de wortels van de in 1930 geplante boom. Nog voor de zomervakantie wordt de boom verwijderd. Een vijftal jonge boompjes komt in de plaats.

De gemeenteraad besprak maandagavond de toestand van de boom die bijna een eeuw geleden een plaats kreeg vlak bij het gemeentehuis. De boom vormt een eenheid met het beeld Aan de Martelaars van 1798, een blijvende herinnering aan de gesneuvelden van de Boerenkrijg. De Slag bij Meerhout was de laatste stuiptrekking van de Brigands voor ze in Hasselt werden verslagen.

“Onderzoek wees uit dat er een zwam woekert in de wortels van de boom. Er is geen acuut gevaar dat de mastodont binnen korte tijd zal omvallen en dat de veiligheid van de passanten in gevaar zou zijn. Maar genezen zal de boom niet meer en spijtig genoeg moeten we de boom dan ook laten rooien. We hebben een gespecialiseerde firma aangesteld om deze klus te klaren. De beuk is een merkpunt voor de bezoekers én inwoners van onze gemeente. Maar niet lang meer”, zegt milieuschepen Fons Hannes (Vooruit).

Dorpszicht verliest oude beuk op Pastoor van Haechtplein
Foto: Jean Eykmans

Kleinere bomen

Eens de grote beuk gerooid is, worden op die plaats enkele kleinere bomen geplant. “Het mobiliteitsplan waaraan we werken bevat ook de herinrichting van onze marktsite waartoe het Pastoor van Haechtplein behoort. We planten nu vier of vijf kleinere bomen achter het Boerenkrijgmonument. Indien de herinrichting van de markt ons zou noodzaken om die kleinere bomen te verplaatsen, kan dat makkelijker dan met één grote boom”, zo besluit schepen Hannes.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio