Eerste Belgen op terrassen vlak over de grens: “Schade van de voorbije maanden inhalen”

Gerard Smeekens en echtgenote Christelle. Foto: Mia Uydens

Baarle-Hertog -

In België moeten we wachten tot 8 mei, maar bij onze noorderburen zijn de terrassen sinds woensdagmiddag weer open. Dat zorgde in enclavegemeente Baarle-Nassau niet vanaf het openingsuur voor overvolle terrassen, maar zowel de uitbaters als de klanten zijn tevreden dat het na meer dan een half jaar weer kan. Ook enkele Belgen namen plaats op de terrassen.

In Nederland mag je met maximum twee aan een tafel zitten en is het terras open van 12 tot 18u. Inwoners van de Belgische enclave Baarle-Hertog moeten niet ver gaan om een terras te doen. Gerard Smeekens en echtgenote Christelle zitten even na het middaguur aan een tafel bij ’t Singeltje.

“We wonen in België, maar op slechts tweehonderd meter van dit terras”, vertelt Gerard. “Ik heb dinsdag een reservatie gemaakt voor een tafel om 12u. We zijn bij de eersten, maar hebben lang genoeg moeten wachten. Zolang het weer het toelaat, gaan we elke dag een terras doen. De schade van de voorbije maanden moet worden ingehaald.”

Het koppel kijkt ook uit naar de heropening van de terrassen in België. “Het nadeel aan de Nederlandse openingsuren is dat je ’s avonds niet uit eten kunt gaan”, zegt Christelle. “Gelukkig komt 8 mei dichterbij.”

Ook Irma, Nelle en May profiteren van de eerste terrasdag. “Jammer dat het maar tot 18u is”, zegt Irma. “Het is wel fijn dat het weer kan na zo veel maanden wachten.” Haar tafelgenoten wonen in België. “Eigenlijk mogen we hier niet zitten”, vertelt May. “Maar het was een goed moment om samen weer eens iets te drinken.”

Eerste Belgen op terrassen vlak over de grens: “Schade van de voorbije maanden inhalen”
Vicky Rombouts. Foto: Mia Uydens

Toevallige passant

Op het terras bij de Pannekoekenbakker zit Vicky Rombouts uit Beerse te eten. Voor haar is het veeleer toevallig dat ze van de Nederlandse heropening kan meegenieten. “Ik was aan het poetsen en had geen schoonmaakmiddel van Dasty meer. In België zijn er geen winkels van Wibra meer in de buurt, dus kom ik naar Baarle-Nassau. Onderweg hoorde ik dat in Nederland de terrassen opengingen. Ik dacht het pas vanaf zaterdag was.”

“Deze gelegenheid kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Dat ik niet had gereserveerd, was geen probleem. Ik heb een foto van mezelf op het terras op Facebook geplaatst. Het is ongelooflijk hoeveel reacties ik daar al op heb gekregen.”

Een tafel verder zit Jac Groffen (86) uit Breda. “Hier in Baarle-Nassau is het veel rustiger dan bij ons. We wilden bij de eersten zijn. Ik sluit niet uit dat we een van de volgende dagen terugkomen.”

Eerste Belgen op terrassen vlak over de grens: “Schade van de voorbije maanden inhalen”
Jac Groffen. Foto: Mia Uydens

Barbecue

Op het terras bij café De Pomp is het op het middaguur nog rustig, maar daar heeft uitbater Richard Keller geen probleem mee. “Ik heb best wel wat reservaties, maar de meeste vanaf 14u. De Pomp is een feestcafé dat het meer ‘s avonds van klanten moet hebben. Ik had daarom liever openingsuren tot middernacht gehad. Volgens mij gaan heel wat mensen van het terras na 18u naar een barbecue bij iemand thuis. Maar ik ben natuurlijk tevreden dat we weer open mogen. Twee jaar geleden ben ik eigenaar geworden van De Pomp, maar het voorbije jaar lijkt wel tien jaar geduurd te hebben.”

Ook Mathieu Pellis van Bistro La Frontière ziet liever andere openingstijden. “In normale omstandigheden gaan we pas om 17u open. Anderzijds is klanten in de namiddag ontvangen op het terras nog altijd beter dan helemaal niks. Ik ben tevreden over de eerste dag, op een bepaald moment zat het terras goed vol. Ook voor de volgende dagen zijn er al reservaties gekomen. Op het terras zijn er iets minder zitplaatsen omdat er afstand gehouden moet worden. We hebben vorig jaar speciaal een overkapping gezet. Woensdagnamiddag was het warm genoeg, maar de komende dagen wordt het frisser. Daarom staat er vanaf donderdag terrasverwarming.”

Eerste Belgen op terrassen vlak over de grens: “Schade van de voorbije maanden inhalen”
Mathieu Pellis (centraal). Foto: Mia Uydens
Eerste Belgen op terrassen vlak over de grens: “Schade van de voorbije maanden inhalen”
Richard Keller. Foto: Mia Uydens
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio