Ook regeringspartij Ecolo pleit voor herziening loonnormwet

Rajae Maouane 

Rajae Maouane ©  BELGA

Ook voor regeringspartij Ecolo moet het personeel in bedrijven die een goed jaar achter de rug hebben, meer krijgen dan een loonopslag van 0,4 procent. Dat zeggen covoorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane in hun boodschap naar aanleiding van 1 mei. Ze vinden wel dat de loonnormwet die door de vorige regering werd hervormd, opnieuw moet worden herzien, omdat die het sociaal overleg ontzettend zou bemoeilijken.

jvhBron: BELGA

De onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers over de stijging van de lonen zijn deze week stopgezet. De kloof tussen de sociale partners bleek te diep. Het is nu aan de regering om de knoop door te hakken. “De regering zal creativiteit aan de dag moeten leggen. De wet uit 1996 is een zwaar carcan geworden, maar het is haalbaar”, aldus Nollet. De Franstalige groenen steunen in elk geval het pleidooi voor iets extra in bedrijven die goed geboerd hebben.

LEES OOK. PVDA-voorzitter Peter Mertens wil vrije loononderhandelingen: “Werkende klasse moet het respect krijgen dat ze verdient”

Voor die creativiteit kijkt Ecolo naar de “veiligheidsmarge” die in artikel 5 van de wet is ingebouwd. Volgens Nollet heeft die marge geen enkele zin in de crisissituatie die ons land vandaag doormaakt. Door die marge toe te spitsen op sectoren die winst hebben geboekt, is er volgens hem ruimte om het personeel een opwaardering te geven die verder gaat dan wat vandaag op tafel ligt.

LEES OOK. PS-voorzitter Magnette: “De socialisten zijn terug: gedaan met soberheid, nieuwe taksen en indexsprongen”

Voor Ecolo moet de loonnormwet uit 1996 worden herzien. Die wet werd aangescherpt door de vorige regering-Michel. “De blokkering van de onderhandelingen toont opnieuw dat de wet het sociaal overleg ernstig bemoeilijkt, maar ook dat hij evenwichtige loonstijgingen in gezonde sectoren belet en een hinderpaal vormt voor de valorisering van uitzonderlijke prestaties tijdens crisissituaties”, luidt het.

LEES OOK. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau: “Werkgevers en werknemers moeten samen vooruitgaan en oplossingen zoeken”

De bewuste wet is volgens de covoorzitters voorbijgestreefd. “We moeten die wet herstellen en vervolledigen. Het is niet coherent enkel naar de loonkost te kijken als enige factor voor onze welvaart. We moeten ook naar andere parameters kijken, zoals opleiding, de beheersing van de energiefactuur, innovatie, investeringen, onderzoek, enzovoort.”

LEES OOK. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: “Vrijheid is geen gunst die regering kan uitdelen”

Meer over loonakkoord

Video

Keuze van de redactie